Az év legszerényebb hónapja.

Szegény, hátrányos helyzetű január! Nagy lendülettel indul útnak, próbálna egy kis örömöt hozni az életünkbe, de mi rá se bagózunk. Azon igyekszünk, hogy túlkecmeregjünk rajta valahogy, és csak akkor van esélye sok szavazatot kapni, ha az a kérdés, melyik az év legnyomasztóbb hónapja. Még az év legdepressziósabb napjának is január 3. hétfőjét kiáltottuk ki.

Pedig hogy töri magát! Tehet ő arról, hogy még a jövő nyaralásra szánt pénzt is elköltöttük karácsony előtt? Tehet ő arról, hogy képtelenségeket fogadtunk meg újévkor, amiket persze eszünkben sem volt a valóságban betartani, és most szanaszéjjel frusztráljuk magunkat?

Ő is megérdemel egy kis figyelmet. Még akkor is, ha túl szerény. Tudom, manapság egyáltalán nem célravezető szerénynek lenni. Csak a harsogó július, a virágáradatot ránk zúdító május, a lángoló ősz viszi át az ingerküszöböt. A szerény visszafogottság már smafu. De pont a régi értékek védelméért törődjünk vele is. Megérdemli. Ne bántsuk. Neki is vannak érzései! Rengeteg rejtett érdeme van, csak észre kell venni:

 1. Január igazán nem követelődzik, tekintettel van kivasalt pénztárcánkra, nem vár el nagy kiadásokat. Sem szivecskés-, sem sátoros, sem sátortalan ünnepet nem hoz a nyakunkra. A legtapintatosabb hónap címét érdemelné, ahogy a dínomdánom után csendben hagy agonizálni.
 2. Mivel tisztában van vele, hogy úgysem lenne pénzünk utazgatni vagy mozira, körénk varázsol egy valóságos mesebeli tájat, kalandparkkal egybeépítve. Mintha maga Elza tombolta volna végig az éjszakát. Fejleszti az egyensúlyérzékünket, ha eljutunk a kocsiig, a kreativitásunkat, ahogy sok gyönyörű, változatos mintájú, csillogó jégvirágot rajzol az ablakokra, ráadásul a problémamegoldó képességünkön is nagyot lendít.
 3. Megtanítja értékelni az élet apró örömeit. Mert ugye micsoda boldogság már az is, ha reggel elsőre beindul a kocsi! Boldogság, ha véletlenül nem csúszik az út. Hát még a délutáni napsütés! Őszintén, nyáron milyen becsülete van a napfénynek? Árnyékba bújunk, naptejbe burkoljuk magunkat előle. Most viszont átmelegíti a szívet-lelket!
 4. Micsoda remek szórakozást nyújt a reggeli hardcore túlélőpálya, amikor azon az apró lyukon meregetjük kifelé a szemünket, amit sikerült tisztára kaparni a szélvédőn, és épp nem fagyott vissza. Kávé nélkül is felugrik a pulzusunk, ahogy próbáljuk kivenni az utat és a szembe jövőt.
 5. A kölkökre pedig maximum egy óriáspizzával tehetnénk ekkora hatást. Csend, rend, fegyelem az autóban, csak magukban fohászkodnak. És máskor vajon örülnek, ha végre bejutnak a suliba?
 6. Január ügyel arra is, hogy elegáns legyen a külsőnk. Grátisz juttat megatrendi tone in tone színösszeállításhoz. Jégkaparónk színe mindig tökéletesen harmonizál kormányra fagyott kezünk mélykék árnyalatával és a jég opálos fehérjével.
 7. Télikabátban nem kell azon görcsölnünk, narancsos-e a hátsónk. A január minden alakra mérföldekkel előnyösebb, mint a július a maga cseppet sem diszkrét fürdőruháival. Jótékonyan elfedi a hibákat, és megnyugtató haladékot ad, hogy gatyába rázzuk magunkat. Komolyan, mit szólnál, ha az ünnepek habzsidőzsije után ránk szakadna a magamutogató strandszezon? Más kérdés, hogy nyárra sem annyira biztos, hogy le fogunk fogyni, de ezt már igazán nem varrhatjuk a január nyakába!
 8. Legtöbbször sötétben megyünk, sötétben jövünk. Ez a legelőnyösebb, mert a fekete mindenkinek és mindenhez jól áll!
 9. Mivel jegeli a problémákat, tömegben kevésbé szúrósak az orrunkat célzó higiéniaellenes terroristafegyverek.
 10. A levegőt megtöltő füst viszont szúrós, de legalább megnyugodhat szociálisan érzékeny énünk, hogy az utcabelieknek még mindig kerül elegendő tüzelőre.
 11. Január elmélyíti párkapcsolatunkat is. Két ajándékozási kényszer közötti tűzszünetben (karácsony és Valentin-nap között) akár végre egymásra is figyelhetünk, feszkó nélkül. A hidegben természetesen következik az összebújás. Megtölthetjük élvezettel akár a kihalt, havas erdőt is. És itt nyer új értelmet a „nyomasztó hónap”.
 12. Ha pedig végképp legyűr a depi, húzzál néhány ruhát beszerezni. Ebben is segít január, hisz most tobzódnak az akciók. Mert amit egy kis vásárolgatás nem old meg, azt már nem is érdemes megoldani.

Január roppant figyelmes. Január szeret minket. Csak egy kis megbecsülésre vágyik. Ne menj el mellette! Ha van szíved, megosztod! 🙂

Novák Natália írása, a Kökénykunyhó blog szerzője.


Neked is van egy jó írás a tarsolyodban? Vedd fel velünk a kapcsolatot.

                                                         Arlette

Vendég Írók

Itt azoknak a nőknek az írásait olvashatjátok, akik rövidebb ideig, esetleg egy-egy írás erejéig csatlakoztak hozzánk.

Nincs még hozzászólás

Szólj hozzá

Az email cím nem lesz publikus.