Az instant bölcsességek kora a közösségi hálón

Tibi Atya legalább csak alkoholizmusra buzdít. Pozitív gondolatok csoport,  Fordítsuk meg a sorsunkat csoport. Itt aztán mindent találunk: mantra, elengedés workshop. Az egész univerzum áll melléd.  Fűszerezve már kis Istennel is, sőt Istennel mobilon támogatva. Ezek a tartalmak felismerhetőek a kimondottan rossz ízléssel megválasztott színvilágukról.

univerzum

De miért is vagyunk ezen meglepődve? Abban a korban, amikor mindenki pirulát bekapva szeretne lefogyni / azonnal elmulasztani a fejfájást és a túlzabálás utáni hasgörcsöt, amikor zacskós levest eszünk, a gyorsétteremben pedig porkrumpli lesz két perc alatt az asztalunkon.

Míg az orvosi egyetemen 5 plusz 3 plusz 2 év alatt jut el valaki addig, hogy emberek közelébe mehessen gyógyítási szándékkal, addig a spirituális- holisztikus- lelki tanácsadós vonal azonnal harcba száll az egészségedért. S teszi mindezt könnyen érthető és emészthető módon:

  • nincs latin szavakkal zsúfolt kórlap
  • halk zene szól és szépek a képek a falon
  • nincs rothadás és betegségszag
  • a hatása nem mérhető
  • ha mégis mérhető – és rossz -akkor Rád fogható

Soha még ennyi alternatív gyógyulási lehetőség és választás nem állt az emberek rendelkezésére, mint napjainkban és soha ennyi szerencsétlenül félrevezetett, lelkileg megnyomorított, paranoiás idegroncs nem vett körbe, mint most.

Ez a lehúzógépezet senkit sem kímél: az öregasszonyoknak a patikusok, forevöréletet kínálók és jövendőmondók ígérnek örök boldogságot, a középkorúakat és fiatal lelki sérülteket a Marozsák féle önbizalomedzők találják be meg a társkereső irodák ígéretei az eljövendő csillámpónis réten nyargaló hercegről, a legfiatalabbakat meg a kevés olvasást igénylő szép képek- szép tartalmak és a celebbé válás gyors érvényesülésének útjai.

S, hogy mi lesz a vége ennek a csodálatos, sikerekkel övezett villámsebességgel érkező boldogságnak:

Az öregek magukra maradnak még inkább, miközben nyugdíjuktól arra éhes csalók fosztják meg őket. A várt gyógyulás nem érkezik. Marad a rosszkedv, a lökdösődés a buszon az ülőhelyért és az európai szinten egyik legrosszabb egészségi állapot a kevés mozgás, sok zabálás és a depresszió miatt.

A középkorúak sem járnak jobban a tasakba zárt azonnali megoldással: ők zsákmányként esnek áldozatául a randi oldalak ámításainak, a Marozsákok sugallta egyszerű tanácsokra fordítanak hátat annak a néhány jóérzésű, ám kevesebb önpromó képességgel megáldott férfinak, akiben valóban értékes társat találhatnának. A látszat marad a fontos mindenekelőtt: a szép képek a közösségi oldalakon, csak azok ne sérüljenek.

Ha semmi más, de a látszat legalább legyen az: sikeres, magabiztos és boldog nő.

A tinik pedig beköltözhetnek a média csillogó stúdióiba, ahol csillagjuk száguldva tűnik fel az ismertség egén, majd ugyanezzel a lendülettel kerülhet is vissza többségük oda, ahonnan jött. Vagy még lejjebb: az elvonókúrák, a prostitúció és az iskolázatlanság kilátástalan világába.

Nem tudom, hol húzható meg a határ a támogató alternatív megoldások és a megtévesztés, a csalás és a szélhámosság büntetőjogi kategóriája között. Miképp bizonyítható, hogy Marozsák Szabolcs olcsó életbölcsességei nem, hogy egy forintot sem érnek, de kimondottan károsan hatnak azokra a nőkre, akik bedőlnek a reklámjainak?

Egy orvos fel kell, hogy tudja mutatni a diplomáját, ha munkáját végzi. Egy megmondóemberre ugyanez nem vonatkozik? Nem mérhető a tevékenységük?

Gondolhatom azt is, megérdemeljük a sorsunkat. Így járunk, ha azonnal szeretnénk, ha egy kívülálló hozná helyre az elcseszett életünket. S , igen, valóban, mi magunk vagyunk fogékonyak a gyors megoldásokra. Különösen a fájdalommentesekre. ( Bár a plasztikai sebészetnél már ezt sem állíthatom)

Meg kellene tanulnunk különbséget tenni. A családi és partnerkapcsolatainkban, a munkáinkban, a gyerekvállalásainknál. A között, ami igazán fontos és értékes és a között, ami múló érték. Amíg ezt nem tesszük, a megmondóemberek és a közösségi lehúzások továbbra is befogadókra fognak találni nálunk. S ez ellen Arlette nem tud mit tenni.

De nem adja fel!

( Lélekrombolók címen indult rovatunk a fent említett díszpintyekről itt olvashatjátok, többi szélhámosról, a lehúzás művészeiről pedig itt írtunk még.)


Formáld Te is a világot! Írj, küldj nekünk cikket, vedd fel velünk a kapcsolatot.

Minden gondolat számít. A Tied is!

                                                         Arlette

Arlette M

"Az élet, mit élek- enyém!" COO- gondolkoding. Felöltözve is ember. Komfortzónátlanítva.

Nincs még hozzászólás

Szólj hozzá

Az email cím nem lesz publikus.