Az íratlan papírlap- akivé válhatunk

Igen régóta foglalkoztat az emberi természet kettőssége. Egyfelől léteznek valódi hősök, akik akár a saját életük kockáztatásával is megmentik mások életét és sokszor az egész életüket arra teszik fel, hogy a bajba jutottakon segítsenek. Másfelől pedig ott vannak az amolyan keselyű típusú emberek, akik lelkiismeret-furdalás nélkül, mások kárán próbálnak meggazdagodni és előbbre jutni.

Ezt a videót érdemes megnézni.

A lányom személyiségfejlődését figyelve sokszor elmerengek, hogy milyen tényezők játszanak szerepet abban, hogy azzá válunk, akik vagyunk. Nézem az arcocskáját, a mozdulatait, a gesztusait. Annyi minden keveredik benne.

Egyrészt ott vannak a gének, amik már a fogantatás pillanatában eldöntik a haja és szeme színét, mint ahogy azt is kinek a kezét, lábát, termetét örökli majd. Sőt Czeizel Endre egy cikkét olvasva azt is megtudtam, hogy már az is a fogantatás pillanatában eldől, hogy milyen értelmi képességekkel rendelkezünk majd születésünk után.

Én úgy hiszem az is nagyban meghatározza a későbbi énünket, hogy milyen körülmények között fogantunk. Egészen más energiák működnek, ha hatalmas szerelemben fogan egy gyerek, ha mindkét fél őszintén vágyik az érkezésére, mintha csak az egyik szülő akarja vagy talán az egyik sem. Abba bele sem merek gondolni, hogy milyen ómennel fogan az a gyerek, aki egy nemi erőszak következményeként érkezik a világra. És azon is sokat töprengek, hogy milyen hatása van a későbbi életre annak, ha valaki egy lombikban, mesterséges úton fogan?

A tudomány fejlődésének hála, mára azt is bebizonyították, hogy az anyaméhen belül eltöltött idő is jelentős hatással van ránk. Szeretettel vártak, simogattak, beszéltek hozzánk és éreztették velünk mennyire fontosak vagyunk a szüleinknek már magzati korunkban is? Vagy az anyánk tudomást sem vett a létezésünkről, ne adj Isten kifejezetten ellenére volt a terhesség?

Aztán ott van maga a születés. Természetes módon, magától indult be a szülés? Netán az orvosok besegítettek? Természetes szüléssel jöttünk világra vagy császármetszést kellett alkalmazni? Ezek a tényezők mind, mind nyomot hagynak a későbbi személyiségünkön.

Egy másik erősen meghatározó tényező az otthoni környezet, a minta, amit hosszú-hosszú éveken át magunkba szívunk. A pszichológusok szerint az első három év örökre belénk ég és kitörölhetetlen nyomot hagy a személyiségünkön.

Az orvostudomány arra a felfedezésre jutott, hogy a gének is elraktároznak emlékeket, így előfordulhat, hogy őseinktől kapunk örökül megmagyarázhatatlan benyomásokat, emlékfoszlányokat.

Mitől is függ a személyiségünk valójában? Egy nyisszantás az agyban és más emberré válunk. Mitől lesz valaki szeretettel teli, jó érzésű ember? Vagy pont ellenkezőleg, mások életére törő, alantas bűnöző? Hány rétegből rakódik össze egy ember személyisége?

A választ valószínűleg sosem fogom megtudni. De azért nap, mint nap őszinte érdeklődéssel figyelem hogyan formálódik a lányom személyisége és bízom benne, hogy minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy egy szociálisan érzékeny, minden szépre és jóra nyitott, nemes lelkű ember váljon belőle.

(Andrea Tömösi Kerékgyártó írása- https://www.facebook.com/lanyomnakazeletrol/)


Ha Te is úgy érzed, írnál. Vedd fel velünk a kapcsolatot.

                                                         Arlette

Vendég Írók

Itt azoknak a nőknek az írásait olvashatjátok, akik rövidebb ideig, esetleg egy-egy írás erejéig csatlakoztak hozzánk.

Nincs még hozzászólás

Szólj hozzá

Az email cím nem lesz publikus.