Betlehem- a békétől a pokolig

Betlehem a világ legismertebb városainak egyike és aki a karácsonyt ünnepli, az minden bizonnyal legalább egyszer már hallott róla, bár nagyon sok mindent kapcsolnak hozzá az emberek: Jézus születési helyét, jászolt, pásztorokat, angyalokat, fényt, békét …

A kereszténység legfontosabb városa jelentős változáson ment át az idők folyamán: Betlehem már nem a pásztorok nyugalmas városa, hanem egy 30.000 fős település, ami Jeruzsálemmel már csaknem összenőtt, de a politikai körülmények miatt egy magas betonfal választja el. A 60-as években a lakosság 85 %-a keresztény volt, ma kevesebb, mint 30 %. A keresztények csökkenésének számos oka van: a muzulmánok magasabb születési rátája, a muzulmán palesztin bevándorlók, de legfőképpen a keresztény lakosság emigrációja politikai és gazdasági okokból. A terület 1987 óta folyamatos csatározások színtere, a 2000-es években mintegy 5000 palesztin és 1000 izraeli veszítette életét a konfliktusban.

A békét, melyet Jézus születésének helye hirdet, az ottani keresztények kevésbé érzékelik. Még ha kívülről békésnek is tűnik Betlehem – most éppen nincs háborús konfliktus, a turisták és zarándokok minden probléma nélkül látogathatják a várost, a helyzet nyugodt és stabil – az ott lakók soha nem érezhetik magukat biztonságban.

Arabokként – a vallásuktól függetlenül – különböző nehézségekkel kell szembenézniük, mint pl. a mozgás szabadságának korlátozása, a betonfal miatt sokan elveszítették munkájukat, a stagnáló turizmus miatt sokak nehéz szociális helyzetbe kerültek. Keresztényként pedig két front között érezhetik magukat: Izrael Állam számára ők csak az elfoglalt területek arab lakói, az arabok szemében pedig nem teljes értékű állampolgárok. Ha nem is kézzelfogható, sok keresztény túl erős muzulmán dominanciát érzékel. Ez mind a keresztények Betlehemből való elvándorlásának okai. A történelemben visszamehetünk egészen addig, amíg hittérítőként megjelentek a ferences szerzetesek, de a legenda szerint Assisi Szent Ferenc mintegy nyolc évszázaddal ezelőtt 1220-ban, két fegyveres hadsereg között, fegyvertelenül ment el Malek-El-Kamel egyiptomi szultánhoz, hogy a béke építésén munkálkodjék.

2002 áprilisában 40 ferences testvér és 4 ferences nővér akaratuk ellenére ugyanilyen helyzetbe kerültek: saját házukban, betört kapuk mögött, két fegyveres csoport között éltek: kétszáz felfegyverzett palesztin volt a rendházukban és több izraeli páncélozott harcijármű a ház előtt. Ők a helyünkön maradtak e két csapat között, s mindkettővel dialógust folytatva próbálták elkerülni a tragédiát. És mindez éppen Betlehemben, ahol Jézus, a “mi Békénk” született, a Születés Bazilikájában, amely a kereszténység legelső századai óta a hit és a kegyelet emlékműve.

A ferencesek két iskolát, különböző katolikus akciókat, nyugdíjasházakat és óvodákat működtetnek. Továbbá lakhatási projektekkel és munkahelyteremtő programokkal támogatják az ottani keresztényeket.


A mi európai kultúránkban is nehéz elfogadtatni a másságot és csak remélhetjük, hogy senkinek sem kell elhagynia szülőföldjét vallási, vagy etnikai hovatartozás miatt. Kérdés, hogy mi ehhez a békéhez mivel járulhatunk hozzá, mert „… a béke mindannyiunk feladata. Egy komoly és kitartó feladat; egy olyan kockázatos feladat, amelyből mindenkinek felelősséggel ki kell vennie a részét.” – mondta Fr. Giacomo Bini, ofm
Minister generalis.

„AKI SZENVEDETT – a közeli vagy távolabbi múltban – NE TARTSA JOGÁNAK ÚJABB SZENVEDÉSEKET OKOZNI MÁSOKNAK. Ily módon sohasem lesz megoldás a fájdalomra: a bosszú újabb bosszúért kiált, az erőszak újabb erőszakhoz vezet, a halál újabb halált idéz elő; s mindez egy olyan ördögi körhöz vezet, amely eredményeképpen a földünk csak a vér és a halál földje lesz. Egyedül csak a MEGBOCSÁTÁS vezet kapcsolathoz, közösséghez, békéhez.” Azt hiszem, ez a KARÁCSONY üzenete.
(Forrás itt. )

Ennek kapcsán programajánló január elsején Budapesten és Pécsett fáklyás felvonulás és imádság a terror és háborúk áldozataira figyelve, a béke üzenetével.


Írj Te is, oszd meg velünk a híreket. Jusson el az információ mindenkihez. Vedd fel velünk a kapcsolatotMinden gondolat számít. A Tied is!

                                                         Arlette

Kék Nő

Többgyerekes anyaként nem bezárkóztam, nem vesztem el a munka-család-háztartás háromszögében. Inkább kinyíltam tőle, elhagytam a szélsőséges gondolkodásomat és keresem az arany középutat. Hiszek a kapcsolatokban, a közösségben, az emberi jóságban.

Nincs még hozzászólás

Szólj hozzá

Az email cím nem lesz publikus.