Hogy spórolj 3 milliót lakásvásárláson?

Egy átlagos magyar család álomotthona 25-32 millió forint közötti, 3 szobás lakás zöldövezeti, kertvárosi környezetben, lehetőleg nagyvárosban vagy annak az agglomerációs körzetében.

Ha a jelenlegi lufipiacon ( értsd, túlárazott, felfújt ingatlanpiac) megjelenő átlagos négyzetméter árakkal számolok, akkor a 400e Ft nem tűnik elrugaszkodottnak. Vagyis, miképp takaríthatsz meg 3 millió forintot?

Pofonegyszerű: semmi szükséged arra a 7 négyzetméterre! Hogy hol spórolhatod meg?

Kidobod a régi okj-s, főiskolai, középiskolai jegyzeteidet. Amiket elraktál, mert akkor a vizsgák idején nem volt időd megtanulni, de “majd később még hasznát veszed”. S amióta eltelt körülbelül… 10év?

Ugyanez vonatkozik a Révai nagylexikonra, az Irodalmi lexikon á-tól zs-ig kötetekre és a többi értékes, szépirodalmi alkotásra, amit soha, mondom SOHA nem veszel a kezedbe! Nem attól leszel bunkó mert nem fűtesz, világítasz és tartasz fent négyzetmétereket a könyvtáradnak…

No, az előző kettő már kitett legalább 2 nm-t.

Aztán itt vannak a műanyag konyhai “jó lesz még tárolásra” dolgok. Régi somlói galuskás üres dobozok, jégkrémesek, szépen elmosva, egymásba dugdosva. Amikben szállítható a házi töltött káposzta, de NEM ILYEN MENNYISÉGBEN! S ehhez jönnek az üres befőttes üvegek, a nagy családi összejövetelekre alkalmas hatalmas porcelán tálalók és a számtalan háztartási eszköz. Miközben se befőzni, se családot vendégül látni nincs már időd vagy kedved… Újabb 1 nm.

Gyerek kinőtt bármi. Unokáknak jó lesz még. Már, ha majd lesznek. Miközben szinte biztos, vagy unokád nem lesz- esetleg meg se éled a “ráérünk szülni”trendek mellett vagy senki se fogja nekik adni a Te gyerekkorod játékait.  Megint 1 nm.

Lomok. Jó lesz még valamire. Általában arról ismerhető fel, hogy évek óta hever, ahol hever. S, bár lehet valóban jó lenne még valamire, “nem dobjuk ki”, de vagy sok idő lenne megcsinálni vagy sok pénz vagy egyszerűen távol áll tőlünk. Lényeg, évtizedekig is kerülgetjük.  1 nm. ( Jófej voltam)

Majd, ha a régi elkopott helyetti dolgok. Új, bontatlan csomagolású ágyneműk, lepedő garnitúrák, edény és pohárkészletek. De amíg a régi nem kopik le teljesen, addig nem vesszük elő őket. Bár azok helyett vettük, de vétek lenne használni, hiszen csak mi iszunk a nem készlet bögrékből, meg alszunk a fakó ágyneműkben. Olyan, mint a kórházi csomag. Minden tisztességes asszonynak egy életkor után össze van készítve, benne legszebb hálóinggel és papuccsal. Amit egész életében sem vett fel otthon. Soha.  1 nm.

Ágyneműtartóból bármi. Régi kabátok, iratok, függönyök és paplanok. Minden, amit szintén sajnáltunk kidobni. Egy részük érzelmi okokból, másokat lustaságunk miatt. 1 nm.

Azt hiszem meg is vagyunk. Hirtelen spóroltunk 7 négyzetmétert. Az tudod, hogy több, mint egy félszoba?

Mit gondolsz, tényleg annyira izgalmas a munkád, annyira jól fizet is, hogy érdemes erre dolgoznod? Arra, hogy lomokat hőszigetelj, fűtsél napenergiával vagy gázzal? Tényleg megéri?

Arlette M

"Az élet, mit élek- enyém!" COO- gondolkoding. Felöltözve is ember. Komfortzónátlanítva.

Nincs még hozzászólás

Szólj hozzá

Az email cím nem lesz publikus.