Jól csinált lánynevelés

Apu megmondta. WMN írásában Apu megmondta a tutit, hogy kell jól csinálni. S, hogy Apu miért van a spiccen a témában? “Háme” van két lánya, csak tudja a tutit. Nézzük sorban a remek gondolatokat:

“hogyan kell jól csinálni”. Inkább nem mondok semmit. Aki még azt gondolja tudja, ezt hogyan lehet jól csinálni, vagy egyáltalán lehet jól csinálni, az még az iskolapadot koptatja maga is.

“ne képzelt hős legyél, hanem valóban az”. De drága! Tényleg apának kell lennie a legnek mindenből, különben a lánya pofára esik..

“nem kis Te, hagyd a szenvedélyeidet” Ha eljön az ideje, úgyis rákap. S Te tudni fogod, mikor jött el az ideje. Iskolapad kettő, azt hinni bármilyen szenvedélyedet belenevelheted gyerekbe.

“macsós vadászpuska” Évek, tán évtizedek óta nem láttam apát, aki ezt a poén szintjénél komolyabban gondolta volna. Adtunk egy pofont a sz..rnak.

“lányok általában érzékenyebbek, mint a fiúk” A jó nevelés egyik hatásos módszere általános gyerekről beszélni. Akik általában ilyenek, míg a többiek olyanok. Nem is értem, mi szükség differenciált oktatásra, hisz egyszerű, mint az ék: ha lány, akkor y, ha fiú, akkor y.

“ne légy szexista barom” Okos gondolat. Kár, hogy a matek és az autóvezetés kombóban kimerült, mitől lesz apa az.

“szeresd, tiszteld az anyját”  10 pontban mindig jól elfér egy közhely.

“a pink is macsó” Remek helyen élhetek, ha nem látok olyan férfi szülőket, akiket kínosan érint, ha lányuk rózsaszín hátizsákját kell magukra venni. Mondjuk, felmerülhetne a gondolata, hogy lassan megpróbálunk elszakadni ezeknek a színeknek a nemekkel összetársításától, s a probléma magasabb szinten megoldódna.

lány nem fut fiú után” Ezt jól megmondta neki. Kéresd magad, ne add az első randin, egy kezeden tudd megszámolni, ezek innen már csak pár lépésre vannak. Nem ő említette “ne légy szexista barom?” Kissé következetlen…

“büszke nőt nevelj”  Már csak a hogyan is maradt ki.. Például jelzed neki, az a celeb kislány a műmelleivel és a kétbites agyával csak véletlenül sikeres? Meg a többi Insta sztár? Konkrétan hogyan fogsz hozzá?

“ott a helyed” Egy szép záró közhely…

Komolyan. Ja, s mindezt női magazinban. Nyilván, hol máshol olvassák férfiak.. Vagy nem nekik szólt? Nekünk ,nőknek, milyen remek apák léteznek?

Írhatok én is egy tíz pontosat? Cserébe:

  • Ne akarj lányt nevelni. Lesznek vonásai, amik nem szerencsések és olyanok, amikkel könnyebben boldogul. Segíts neki ezek felismerésében. Nem lány és fiú mentén, hanem jövőbeli boldogulása szerint.
  • Neki első körben úgyis Te vagy a leg. Amikor tinédzserként rájön, nem vagy nagy szám tudtodra fogja adni. Ezt a korszakát bírjuk legrosszabbul a gyerekeinknek: amikor azzal szembesítenek, valaha nekünk is voltak álmaink és átváltottuk aprópénzre..
  • Mutasd meg neki a világot a Te szemeddel. Lássa, mi az, ami Téged elvarázsol: ismerje meg a barátaidat, a szenvedélyeidet, a kötödéseidet. Akár tárgyakhoz, helyhez, emberekhez. Hidd el, át fog rá ragadni a rajongásod. Ha csak ideig-óráig is…
  • Inkább legyél  vadászpuskás őskövület, mint észre se vedd a lányod választása nem szerencsés. Inkább vágja a fejedhez, ostoba vénember vagy mint keveredjen bele olyan történetekbe, amikből súlyos sérülésekkel jön ki. Akkor inkább ne legyél jófej..
  • Hagyd elkövetni a maga kis ostobaságait. Legyen az futni pasi után, esni a biciklivel vagy nem jelentkezni az egyetemre. De állj készen mindig “én megmondtam” nélkül, ha a bánatával Hozzád fordul.
  • Érző szívű, környezetére érzékeny lányt nevelj. De tudja, mi a különbség az odafigyelés, a segítség és a kihasználhatóság között. Taníts meg mindent neki, amit képességei lehetővé tesznek, hogy önálló és talpraesett legyen, de fogadd el van, amire nem képes.
  • Végül a közhely: nem kell tenned semmi különlegeset, káprázatosat. Ne hagyd cserben, na hagyd el, bármilyen körülmények között bízzon benne: Apa ott lesz vele. Mert szereti.

Még a saját 7 pontosom is teljesen felesleges. Nem csak azért, mert pontokba szedni ezeket a bölcsességeket épp annyi haszna van, mint a statisztikai valószínűségét mérlegelni a repülőgép szerencsétlenségemnek. Hanem mert olyan elvárás halmazt támaszt, ami szerint pusztán elérhetőnek lenni a gyereked ( legyen fiú vagy lány) számára az semmi. Holott már ennél a pontnál elvérzik a szülők többsége….

Korábban megjelent írásunk a felelősségteljes lánynevelés 10 parancsolatáról itt olvashattad.

Valeria

"Page not found"

Nincs még hozzászólás

Hozzászólások letiltva