Kinek drukkolsz, Peti vagy Kata?

Megosztó a téma és egyáltalán nem szándékoztam ezzel foglalkozni. Nem veszek bulvármagazint, nem keresek rá és  nem érdekel a celebek nyilvános magánélete. De most szembejött velem a helyi újságban, mielőtt a szelektív hulladékgyűjtőbe kidobtam volna: “Már nem tudják megmenteni a házasságukat” – szól az alcím. Hiába vártam a törődést Petitől – nyilatkozta Sarka Kata. Na végre, valami kézzelfogható. Ez az emberi mondat teljesen felizgatott és előbújt belőlem a házassági tanácsadó. „Az, hogy az ember kap száz szál rózsát, egy márkás táskát vagy egy luxusutazást, nem azt jelenti, hogy a másik mindent megtesz érte.”

A bulvároldalakon habitustól függően özönlenek a kommentek attól függően, hogy valaki Katát utálja vagy Hajdú Pétert. Éppen ezért megosztó a téma, mert a legtöbb ember érzelmileg közelíti meg a kérdést. És még engem is elkap az első reakció: Mi kell ennek a nőnek, ha még egy luxusutazáson sem érzi a törődést?

De most tényleg, nézzük objektívan, mert mindannyian, akik párkapcsolatban élünk, ezzel küzdünk.

Ezért emberi ez a történet, mert mindenkivel megtörténhet és mindenki számára ismerős a helyzet. Na persze nem sokunknak volt olyan esküvője, mint az övéké, de talán ez is bizonyítja, a boldogság nem megvásárolható, mint ahogy Kata mondja is: „Én nem ezt vártam, egész másról kellett volna szólnia a dolognak. Arról, amit pénzért nem lehet megvenni!” Házassági tanácsadónak sem kell lenni, hogy értelmezni tudjuk ezeket a mondatokat, hiszen már már oravecznórás ismertségre tett szert a párkapcsolati téma iránt érdeklődők körében a Gary Chapmann által kidolgozott 5 szeretetnyelv elmélet. Ha valaki még nem hallott volna róla, öt szeretetnyelv van: a testi érintés, az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás és a szívességek. Fenti példából jól látszik, hogy Hajdú Péter a felsoroltak közül az ajándékozást választotta, bár a luxusutazás valószínűleg minőségi időt is hordozhatott magában. Persze nem tudhatjuk, hogy egyáltalán együtt mentek-e és ha igen, mivel töltötték el az időt.

A cikk alapján akár érthető is lenne Kata kifakadása, hiszen nem kapta meg azt, ami minden nő álma, a törődés. Azt hiszem, ezt az érzést ismerhetjük is saját kapcsolatainkból és már bólogathatunk is, igaza van. Milyen férfi az ilyen? Egy párkapcsolat alapja, hogy számíthatok a másikra, törődik velem. Hát pont itt a probléma, kinek mit jelent a törődés.

És most bármennyire nőből vagyok és megértem társaimat, de be kell ismernünk, hogy nem Harry Potterhez és nem egy gondolatolvasóhoz mentünk hozzá. Igencsak illúzióromboló számomra is, hogy a FÉRFI nem tud a tenyerén hordozni és nem tudja kitalálni a gondolataimat, a vágyaimat, az elvárásaimat és valósítja meg azokat csak úgy, egy csettintésre.

Pedig pár éve még én is azt hittem, hogy jön a Királyfi és én Királynő leszek. Aztán nem, sőt sokak esetéből látjuk, hogy ez nem így működik. 1, 3, 7, 10, de még 20 év után sem. Persze lehetnek azok a nagyon tudatos párok, akik annyira járatosak a lelki, pszichés folyamatokban, akkora önkontrollal rendelkeznek és akkora gondot fordítanak párkapcsolatukra, hogy minden konfliktust pik-pak megoldanak és tudatosan dolgoznak kapcsolatukon is. Eddig én egy ilyen férfival találkoztam, Dr. Mihalec Gábor pár- és családterapeutával, akitől én is tanultam az alapokat. Aki szeretne elmélyedni a témában, javaslom is a kettenegyutt.hu honlapját.

Visszatérve a fő gondolatmenethez, a probléma gyökere abban áll, hogy a törődés általában a férfiaknak teljesen mást jelent, mint a nőknek és még ott van az az öt szeretetnyelv is. Ha Katánk úgy gondolja, hogy ezen okokból a házassága nem megmenthető, akkor csupán ezt az okot választotta önigazolásként, mert már igazából rendbe sem akarja hozni a házasságot; vagy egyszerűen csak feladta. Megfelelő realitásérzékkel és változtatni akarással azonban egy reménytelennek tűnő kapcsolatban is található megoldás, még ha külső segítséggel is.

Így, ha tőlem kértek volna tanácsot, az első fél órában beazonosítottuk volna Kata szeretetnyelvét, melynek alapján Peti is konkrét támpontot kapott volna, mit kell tennie ahhoz, hogy Kata azt érezze, törődik vele.

Mi ebből a tanulság? A kommunikáció az alapja mindennek. Persze ezen a területen is különbözőek a képességeink, készségeink, a családunktól hozott mintáink és lehet, hogy nem éppen a legjobbat hoztuk ezekből. És mielőtt a férfiak nekem esnének, hogy hogy lehet leírni ilyet – mármint a nők kommunikációs készségeinek megkérdőjelezését – , akkor megnyugtatom őket, hogy egy párkapcsolatban nem a szomszédokról, barátnőkről és egyéb lényegtelen dolgokról kellene folynia a diskurzusnak, hanem az érzésekről, vágyakról, elvárásokról. Ezen jelenséget szimulálja jól a „Mi a baj? Semmi.” szindróma. Mert itt is miről van szó? Életünk értelme találja már ki, mi a mi bajunk, azt fogadja el, és minél előbb korrigálja tévedését és ezt a leghangzatosabban még kommunikálja is felén, mert a kommunikáció az fontos.

Hát az életben nem gondoltam, hogy egyszer még Sarka Kata és Hajdú Péter párkapcsolati problémáit fogom elemezni, de ez van. Az élet egy meghatározott biológiai, fiziológiai és pszichológiai rend alapján működik. Kérdés, hogy ezeket te megismered-e, elfogadod-e, tudod-e hasznosítani saját életedben? Ezért született ez a cikk, hogy téged ösztönözzön gondolkodásra és ne csak indulati, érzelmi reakciókat váltson ki. Mert az életben semmi sem fekete, vagy fehér és az éremnek mindig két oldala van. A párkapcsolatokban meg kimondottan!

Fotó forrása itt.


Gyere, írj Te is. Inspirálót vagy elgondolkodtatót. Küldj nekünk cikket, vedd fel velünk a kapcsolatotMinden gondolat, érzés számít. A Tied is!

                                                         Arlette

Kék Nő

Többgyerekes anyaként nem bezárkóztam, nem vesztem el a munka-család-háztartás háromszögében. Inkább kinyíltam tőle, elhagytam a szélsőséges gondolkodásomat és keresem az arany középutat. Hiszek a kapcsolatokban, a közösségben, az emberi jóságban.

Nincs még hozzászólás

Szólj hozzá

Az email cím nem lesz publikus.