Mamibook

Szubjektív véleményem, hogy a közösségi élmény már régen túlmutat a saját keretein és azon, amire eleve rendeltetett. Magánszemélyként, anyaként, és barátként is úgy érzem, súlyos elvonási tüneteket produkálnék ha hirtelen megvonnák tőlem ezt az „ ál életet”. Már arra sem emlékszem, mi töltötte ki a napomat az okostelefon és a vele járó függőség előtt. Az azonban biztos, a szívem és az agyam is tiltakozik a fész drog ellen, sok, igyekszem csökkenteni, de egyelőre úgy tűnik, a kezeim önálló életet élnek, észre sem veszem, és már nyomom is a telefont.

Számos karaktert ismerhetünk meg virtuális szörfözéseink alkalmával. Szinte kivétel nélkül mindenki besorolható egy -egy kategóriába. Nincs ez másképpen anya -fészbúk vonatkozásban sem. Mai témám : anyák a közösségi hálón.

 • Megszűnt én típus 
  Első csoportomban azon anyák szerepelnek, akik látszólag gyermekük születésével megszűntek létezni, mint önálló személy. Nincs én, csak ő, esetleg nagyon sarkítva mi. Bőszen osztogatják gyermekük minden percét, megajándékoznak napi sok, baromi hasznos, nevelési tanácsokkal tűzdelt cikket. Hosszú távon azt gondolom, bőven csökken a lájkok száma is ezekre, érthető okokból. Profilképük vagy teljesen a gyerek képe vagy közös, de akkor is a gyereké uralja.
 • Rejtőző típus 
  Nem mutatom a gyerekem. Csak részleteiben. Egy -egy ilyen kép nagyon cuki tud lenni, megtalálom benne a művészi szépséget. De hogy csak ilyen? Egy kezecske, egy lábacska a képen. Nem értem ez miért jó, ha valaki esetleg tudja a választ, kérem küldje el értetlen jeligére a szerkesztőségbe. Köszönöm.
 • Öntudatomra ébredtem típus 
  Itthon ültem évekig, társadalmon kívüli voltam, szeretnék visszatérni. Engedjetek magatok közé. Feltűnési kényszer jelenik meg a posztokban, és szereplési vágy. Vagy bejön, vagy nem.
 • Szépanya típus 
  Nincs olyan kép, ami nem azt sugallja, nézzétek, szülés után első naptól bomba formában vagyok, odadörgöli mindenki orra alá önnön és csemetéje tökéletességét.. Persze nagyon alázatosan és szerényen, hiszen a fotón a baba a fontos, véletlenül sem ő. Hehe, hihető történet. Az pedig főleg, mikor a kép címe : reggeli ébredésünk, és bár szexi hálóingben van anyuci, a frizurája makulátlan, a sminkről már nem is beszélve. Ó mennyire szeretnék minden reggel így ébredni én…
 • Mágikus anya típus 
  Bizony, létezik ilyen is, aki a szüléssel olyan tudás birtokába kerül, hogy leesik az állam. Egyrészről mindent jobban tud mindenkinél, másrészről a csillagászattól kezdve, a főzésen és fotózáson keresztül egészen az orvostudományig terjedő tudásra tesz szert. Hihetetlen, ugye? Szerintem is.
 • Szenvedő típus 
  Nyilvánosan siránkozik az élete miatt. Ez már végképp nem az anyaságról szól, inkább az elvesztett szabadságról.
 • Ősanya típus
  Féktelenül harcol a szoptatás mellett. Képtelen megérteni és elfogadni, hogy létezik olyan nő, aki nem az alakját félti, egész egyszerűen különböző okokból nem sikerült szoptatnia. Empátiát hirdet, mégis ő az az ember, akiben az empátia leghaloványabb lángja sem ég. Hevesen posztolja a szopi utáni képeket, az sem gond, ha a mellbimbója véletlenül rajta marad a képen. Ezek fényében lehet nem is véletlenül.
 • Anya típus 
  Utoljára hagytam személyes kedvenceim. Ők azok az anyák, akik messziről letojják a közösségi életet. Az életben élnek, nem itt. Kevés kép, és a képekről sugárzó harmónia jellemzi őket. Egészséges egyensúlyt látok az életében, mint én, mint anya, mint feleség szerepben is.

Persze ezek mind csak képek és megosztások, amiből le lehet vonni következtetéseket. Amik nem feltétlenül helyesek mindig. És természetesen az is előfordulhat, hogy a legnagyobb harmónia is csak egy fénykép, a valóság pedig egy teljesen idegen dolog a látszattól.

Mindenki másképp éli az életét, és másképpen éli meg az anyaságot. Ezek a csoportok azonban annyira jellegzetesek, hogy mindenki ráismer (ha nem is az összesre )a saját környezetében. Melyik a jó kategória, és létezik-e egyáltalán mint olyan, azt döntse el mindenki maga.

Facebook posztolással kapcsolatos írásainkat itt olvashatod.

foto susan_copich


Gyere, írj Te is. Inspirálót vagy elgondolkodtatót. Küldj nekünk cikket, vedd fel velünk a kapcsolatotMinden gondolat, érzés számít. A Tied is!

                                                         Arlette

Történelmi Hősnők

Az archivált szerzők írásai olvashatók itt.

Nincs még hozzászólás

Szólj hozzá

Az email cím nem lesz publikus.