Még egy vidékit Happy Landbe!

Vidéki vagy? Nem élsz még a fővárosban? Jól meggondoltad, mit veszítesz?

Ne habozz tovább egy pillanatig sem, vár Téged ez a béke zöld oázisa a …. vasútsor és a felüljáró kereszteződésében, távol a csúcsforgalmú aszfaltutaktól, madárcsicsergős por és csöveslepte /lakta nyugalmával.

De most komolyan. Látta valaki a vásárlók közül a világ legnagyobb passzív házának definiált csillagrombolót? Elképzelte ezeket az apróságokat?

  • A legnagyobb az azt jelenti, legnagyobb. Lakásszámban, lakószámban, parkoló autók számában és dolgozni indulók számában. A hely, ahová e csodát tervezik élhetetlen. Zsákutca, ahonnan két oldalról fizikai  akadályai vannak a kijutásnak, a többit pedig csak képzeld el. Amikor az utak áteresztő képessége nem tart lépést az oda költözők számával. Ez egy p…csányi kis utca, ahonnan a reggeli dugóban kocsival kijutni fél órába fog telni az odaköltözőknek. Tömegközlekedés pedig legalább nincs. Illetve, de. Egy megálló, ahová már amúgy is zsúfoltan érkezik a busz a külső kerületből. Itt szép lakni!
  • Azok a területek bolgárkertészetre, semmi földjére tervezett csatornával lettek megálmodva. Ráköthetsz  egy ezerlakásos monstrumot, maximum vagy víznyomás nem lesz vagy a szar fog az utcán hömpölyögni egy esősebb délutánon.
  • Vajon mennyire korrekt az az építtető, aki korábbi házaira nagyobb csula távolságra húzza fel új birodalmát? Baljós árnyak, mondhatnánk.. Nesze, korábbi tulajdonosoknak napfelkelte vagy naplemente elsőtől az ötödik emeletig.
  • Azok a pompás parkolóhelyek. Mármint, amiket nem építenek ki vagy irreálisra árazva nem vesznek meg a tulajdonosok. Akik a madárfüttyös szemétdombon fognak parkolni, ahol épp tudnak. Jó hír, hogy nem ők lesznek az elsők, mert a szeptembertől induló fizetős övezet másokat is senki földjén parkolásra fog buzdítani. Így épül ki a zöldövezeti lakóparkok közvetlen környezete.

Valaki szóljon már végre a vidékieknek, van élet a fővároson kívül is. Lehet menni Londonba is, meg a tengerentúlra. Annyi csodás hely vár még rájuk, ahol az életük megváltozhat végre, ahol a jól megérdemelt állások és életszínvonal vár rájuk. Kis érdekességnek találtam egy térképet, a honnan hová költöztek a legtöbben Európában illetve onnan hová költöztek ki. (forrás jakubmarian.com )

beköltözők

Nem belemagyarázásként, de nem úgy tűnik költözgetünk egymás helyére? Mert? Az egyiknél a nap süt, a másiknál több a játszótér a harmadiknál pedig nagyobb a jólét? Európába be akarunk költözni, onnan meg- a “jobbik feléről” ki? Ausztráliába? USA-ba? S, ha már elég hosszú az emberöltőnk és jártunk itt is- ott is hová megyünk? Hemingway mondta “Azzal, hogy egyik helyről a másikra szaladsz, még nem szabadulsz meg önmagadtól.”

kiköltözők

Ne menjünk ilyen messzire, rögtön külföldre. Maradjunk csak a vidékről városba projektnél? Biztos, hogy itt jó élni? Bármi áron? Elszakadva szülőktől, nagyszülőktől, a falu kotnyeles, de összetartó világától? Senkiként? Tényleg megéri az a munkahely, egzisztencia, suli a gyereknek? ( Kivagyok attól, amint  szünet kezdődik lehet közlekedni az utakon. Mindenki nyaralna? Vagy inkább csak a sok csodafontos első- másodszülött seggét nem viszik autóval a bezzegiskolába? Csak a körzetesek maradnak a lábukon járva?)

Szerintem érted vidéki, amit írok. Kérlek, ne költözz ide! Nem vagyok rasszista, csak minden vidékit gyűlölök. Én se megyek hozzád nyugalomért, veszek parasztházat és jajveszékelek a polgármesteri hivatalban, miért van disznó a szomszédban, hisz én csak a csendért jöttem, nem a bűzért. Hagyjátok meg nekünk, sokadik generációs szerhasználóknak ezt az anyagot. Hadd fertőzzük mi magunkat tovább a perverzióinkkal.

Vagy nem győztelek meg? Írjak arról, milyen érzés lesz, amikor utálod a gyereket leengedni a közös játszótérre, mert nem ehhez vagy szokva? Vagy arról, amikor észreveszed, milyen, hogy a látóhatár az 20 méteren belül van? Hogy nincs távolra tekintés? Vagy a cipőbe kényszerített lábról, a mezítláb sétálás helyett? Mi győzne meg róla, semmi keresnivalód itt.

Vagyis, de. Csak keresnivalód van. Amit már előre el is költettek veled. A kiülős-beülős szórakozóhelyek, a Happylandek, az egzisztenciádhoz illő autók és utazások.

Gondold meg és ne gyere!

Hol éljünk jól sorozatunk előző részét itt találod.

A valósággal bármilyen egyezés a véletlen műve! Ja, s nem vagyok se építész, se mérnök, de még csak kertész sem. De véleményem, na az van.

Arlette M

"Az élet, mit élek- enyém!" COO- gondolkoding. Felöltözve is ember. Komfortzónátlanítva.

Nincs még hozzászólás

Szólj hozzá

Az email cím nem lesz publikus.