Mesterségem címere: szabadúszó képzőművész

Azért nem írtam „festőművészt” mert sok minden félével foglalkozom: festek, rajzolok, dekorálok… (magamat , lakásomat, kertemet, ruháimat is !)

Tehát- képzőművész szakma- pró és kontra.
Kezdjük a negatívumokkal:

NE legyél művész, ha:

 • Fontos neked a biztos fix jövedelem. Ugyanis, ez egy művésznek- hacsak nem leszerződött egy galériában vagy reklámgrafikus egy cégnél- nincs.
 • MINDENT magadnak kell csinálnod. Te vagy az anyagbeszerző. Na nem drogra hanem festőszerekre gondolok! Megtervezed a képet – megfested –(vagy épp érzésből s ösztönből festesz de akkor is te döntesz színekről s formákról!) -aztán te reklámozod- te állapítod meg az árát- s te bonyolítod le az üzletet is. Sikeresen vagy épp- anélkül. S ettől függ lesz e aznap ebéd, vacsi az asztalodon!
 • Ha nem akarsz éhen veszni ráadásul olyant is kell olykor festeni, amit a hátad közepére nem kívánnál….
 • Szereted a fix munkaidőt. Ilyen ugyanis NINCSEN! Van hogy késő éjjelig, hajnalban festek. A legjobb ugyanis éjjel alkotni s a művészek általában így vannak ezzel. No, meg amikor rád jön az ihlet! Ezt meg nem TE döntöd el, hanem az ihlet. Ha nincs olyanod? -felejtsd is el a művészetet!
 • Ha biztos nyugdíjat szeretnél öregségedre. ÁH, ezt felejtsd el nagyon gyorsan! Nincs nyugdíj. Már nem létezik a Magyar Művészeti Alap ami ezt biztosítaná . Igaz, egy művész nem szokott „nyugdíjba menni”: Picasso és Max Ernst is ősz öreg ember korukban készítették a LEGJOBB alkotásaikat! Tehát 100 évesen is aktívan dolgozó ember maradsz majd. De, ha nem veszik a képeidet hamar pofára esel…..
 • Ha segélyt vagy munkanélküli segélyt szeretnél kérni valamikor is…. Hivatalos helyeken ugyanis NEM számít „munkának” hogy te alkotsz. PLÁNE ha autodidakta (nem végzett, önképző) művész vagy. Ösztöndíjakra pályázhatsz, de azokat manapság a sógor-komák és a megalkuvók kapják.
 • Ha azt akarod, hogy tiszteljenek s felnézzenek rád. Ugyanis, amíg nincs neved le akar mindenki beszélni majd vagy leköpnek mint „ingyenélőt” s úton-útfélen azt hallod majd, hogy „halálod után” fogsz csak sokat érni! Ráadásul, míg a művész szakma kemény munka az átlag emberek csak megmosolyognak hogy „így könnyű!” meg „a festegetés csak hobby!”
 • Ha zavar ha a ruháid s a kezed olykor festékesek lesznek s ezt a festéket nem mindig lehet 100%-osan eltüntetni, de majd lekopik magától- a kezedről! A ruháról sajnos NEM….

Van a művészetnek pozitív oldala is, halljuk most ezeket. Válaszd a művész szakmát, ha:

 • Szereted kifejezni önmagadat s örömöt ad ha rajzolhatsz, festhetsz, bütykölgethetsz órákig egy papír/ vagy vászon előtt, egymagadban.
 • Ha szereted elveszíteni a(z) (ön)kontrollt, s hátrahagyni a józan világot mindenfajta drog és alkohol NÉLKÜL, belefeledkezni az időtlen lebegésbe egy más dimenzióban ahol BÁRMI megtörténhet- együtt lehetsz rég elhunyt szeretteiddel, eljuthatsz BÁRHOVA ahova szeretnél, ahol TE vagy a király és semmi sem számít!
 • Élvezed, ha saját ötleteidből s saját kétkezi munkádból keresed meg a pénzedet, s azt mások kiteszik a falaikra s nézegetik szeretettel vagy érdeklődve azt, amit szíved-lelked egy kis darabkájával tűzdeltél teli….
 • Ha szereted a festék s a festőszer illatát, a műterem rendetlenségét, a bohém életvitelt s a teljes függetlenség gyönyörét….
 • Ha szereted hogy a kiállításaidon te vagy az ünnepelt, s bekerülhetsz az újságba, TV-be azáltal aki valójában vagy, mindenfajta szerepjátszás nélkül!
 • Ha élvezed hogy senki se dirigál s nem kell alkalmazkodnod hisz saját mikro világodat alakíthatod ki, ahol te írod a szabályokat!

Írhatnék még rengeteget, jót s rosszat, de akkor nagyon hosszú lenne, így maradjunk ezeknél a leglényegesebb pontoknál!

Szilágyi Zoé írása


Gyere, írj Te is. Inspirálót vagy elgondolkodtatót. Küldj nekünk cikket, vedd fel velünk a kapcsolatotMinden gondolat, érzés számít. A Tied is!

                                                         Arlette

Vendég Írók

Itt azoknak a nőknek az írásait olvashatjátok, akik rövidebb ideig, esetleg egy-egy írás erejéig csatlakoztak hozzánk.

Nincs még hozzászólás

Hozzászólások letiltva