Ne bántsd a közösségi életem!

Mit is írt ki Arlette? „Februárban a facebook és szerepe kerül előtérbe írásainkban. Apropóját egy közelgő szép ünnep adja… 🙂 Gondolom a Valentin-nap….Szórakoztató, néhol igen erős önkritikát igénylő írások lesznek, úgy készüljetek.”

Hát én most nem fogok igen erős önkritikát igénylő írást alkotni, mert ellensúlyozandó; a facebook előnyeit fogom inkább ecsetelni, egyúttal példát mutatni, hogy ténylegesen mire is jó ez a multimédiás központ.

Bevezetésként nézzük a net Révai lexikonját, azaz a wikipédiát: „A felhasználók létrehozhatnak egy személyes profilt, kapcsolódhatnak ismerőseikhez, csoportokhoz és rajongói oldalakhoz egyaránt, valamint üzeneteket válthatnak és eseményeket szervezhetnek. Az üzenőfalon keresztül híreket, információkat, weboldalakat és videókat is megoszthatnak egymással. Városok, munkahelyek, felsőoktatási intézmények vagy régiók által szervezett közösségekhez csatlakozhatnak, és érhetnek el bennük másokat.”

Ez alapján úgy gondolom, hogy a felületnek hat fő funkciója van:

  1. Személyes profilomba feltölthetek bármit, amit fontosnak tartok. Illetve elhallgathatom, amit nem szeretnék. Így egy szubjektív ÉN-képet alakítok ki magamról. Erről szóló írásunk „anya” kategóriában Mamabook címmel jelent meg.
  2. Virtuális Énemmel kapcsolódok ismerősökhöz, csoportokhoz. Ezáltal megint csak az ÉN-képemet gazdagítom, hiszen sok következtetés levonható abból, hogy például valaki Kis Grófot, vagy a YACHT online-t lájkolta-e. Szerény személyem az Afghan new intelligence generation zárt csoport tagja. Remélem, ezzel elmondtam magamról mindent. Legalábbis, amit szeretnék magamról tükrözni.
  3. Üzeneteket válthatok. Talán ez a legnagyobb előnye a közösségi oldalnak, hogy a lehető leggyorsabban, legolcsóbban tudok egy olyan személyes üzenetet írni, melybe beleágyazhatok bármilyen tartalmat; legyen az videó, fénykép, vagy egyéb dokumentum.
  4.  Az események funkció segítségével pillanatok alatt tudok létrehozni magam is, illetve csatlakozni mások által generált programokhoz. Ezt a funkciót szerintem már csak az X és Y generáció tagjai tudják értékelni, mivel a fiatalabbak már ebbe születtek bele. Mert valljuk be őszintén, mennyivel könnyebb egy-egy általunk kiszemelt rendezvénnyel kapcsolatos tudnivalókat követni a facebookon, mint amikor ötletszerűen nekiállunk utánakeresni a neten, vagy – még korábbi, vízözön előtti módszerekhez nyúlva – elsétálni a helyi művelődési házba és megérdeklődni a program részleteit.
  5. Nagyon hatékony tud lenni egy virtuális közösséghez való tartozás is. Ha a sajtót a 4. hatalmi ágnak nevezték ki, akkor a szociális háló az 5. Hiszen ez egy olyan lehetőség, melynek segítségével a karosszékből irányíthatjuk az eseményeket. Egyes kutatók szerint fel is fog értékelődni ismét a demokrácia, hiszen ezzel a módszerrel bárki hozzáférhet mindenféle tartalomhoz, el is mondhatja a véleményét és különböző akciókat is kezdeményezhet.
  6.  S ha mindez nem lenne elég, a hírfolyamomban láthatom az ismerőseim és az általam követett oldalak híreit, eseményeit, megosztásait. Nekem ez a kedvencem és olyannyira nyitott és kíváncsi vagyok, hogy végig is szoktam minden nap görgetni az oldalamat. Persze egy kicsit unalmas már az 50. születésnapi üzenetet, meg a 112. mókásnak hitt állatos gif-et görgetni, de már rájöttem, hogy bizonyos személyek bizonyos tartalmainak követése leállítható, így az oldalamon valóban értékes tartalmak jelennek meg zömmel.

És hogy mik értékes tartalmak szerintem? Mondjuk az inspiráló, szórakoztató, emberi teljesítményt valamilyen formában bemutató tartalom. A mai nap pl. az európai műkorcsolya –bajnokságról Aliona Savchenko és Bruno Massot közös jégtánca. https://www.facebook.com/figureskatinglife/

Nagyon hálás vagyok, hogy ilyen szépségek érkeznek erre a világra és ezekre az ismerőseimen keresztül férek hozzá. Sajnálatos, hogy magamtól nem keresem már a hasonló programokat. Pedig egy kép él bennem kislánykoromból a műkorcsolyával kapcsolatban. Ez akkor volt, amikor még a szomszédba kellett mennünk, ha színesben szerettük volna nézni az adást. Bizony. Márpedig a műkorcsolya egy látványos sport, hiszen gyönyörű ruhákban, kifinomult mozgással már-már művészi szinten mozgatják meg az érzelmeket. Szerettem is nagyon. És emlékszem, ahogy a nagymamámmal átsétáltunk a szomszédba és ott néztük színesben. Nem irigylem az újabb generációkat, hogy ennyire beszűkültek a valódi közösségeik. Szerintem előbb a valós kapcsolatainkat kell jól tudni megélni, arra lehet építeni a virtuális közösséget, akkor tudom a facebook előnyeit élvezni és nem a hátrányaiba gabalyodni. Erről nekem amúgy fogalmam sincs, majd írnak mások.


Te is azt gondolod, lenne gondolatod a témánkhoz? Írj, küldj nekünk cikket, vedd fel velünk a kapcsolatotMinden gondolat, érzés számít. A Tied is!

                                                         Arlette

Kék Nő

Többgyerekes anyaként nem bezárkóztam, nem vesztem el a munka-család-háztartás háromszögében. Inkább kinyíltam tőle, elhagytam a szélsőséges gondolkodásomat és keresem az arany középutat. Hiszek a kapcsolatokban, a közösségben, az emberi jóságban.

Nincs még hozzászólás

Szólj hozzá

Az email cím nem lesz publikus.