“Páratlan gondolatok a párkapcsolatról”

A Mindset online pszichológiai szaklap „Páratlan gondolatok a párkapcsolatokról” címmel rendezett konferenciát, melynek során a modern párkapcsolatok izgalmas világát járták körül az előadók.

Dienes Angéla “Tinderellák és cyberhercegek” című előadásában azt mutatta be, hogy hogyan változtatja meg az online társkeresés a párválasztás folyamatát? A változásokat kifejezően érzékelteti a „társkeresőzöm” szó, ami egy gyakorító ige (dolgozok, ámuldozok, bámulok). Tehát nem egy befejezett, befejezhető folyamatként definiálódik, mint amikor anno párt kerestünk a faluban/városban és környékén; megtaláltuk és nagyjából egy-két-három kapcsolattal leéltük az életünket. A mai cyber világ azt a lehetőséget nyújtja, hogy akár 200 emberrel is tarthatod a kapcsolatot Karakószörcsöktől New Yorkig és végtelen a lehetőségek tárháza. Ebből következik a netes társkeresés egyik hátránya, a kognitív túltelítődés. Hiszen a sok elérhető profil közül kiválogatni a nekünk megfelelőt eléggé időigényes feladat, mely során leértékelődnek az emberek, a folyamat.

Természetesen a nagyobb merítés nagyobb szórást is eredményez az emberanyag tekintetében. De érdekes, nemzeti jellegzetességek is megfigyelhetők. Pl. amíg a magyar férfiak végigpocskondiáznak egy nőt, amiért nem Őt választja, addig az angolok gentlemenek és nem kidobott időnek és pénznek élnek meg egy-két sikertelen találkozást.

A netes párkeresés egyik jellegzetessége, hogy a profilok nem teljesen a valóságnak felelnek meg. Természetesen mindenki szórakoztató, kedves, cuki és szexi. Valahogy a személyes találkozások során pedig nem ez rajzolódik ki. Illetve a magunk részéről meg a holdudvar hatás torzíthatja a valóságot, mert ha egy jó tulajdonságot beazonosítunk kedvencüknek, akkor nagyobb valószínűséggel ruházzuk fel további jó tulajdonságokkal.

A Tinderről elhangzott, hogy az alkalmazást 68 %-ban férfiak és 32 %-ban nők használják. A tapasztalatok és kutatások szerint is a felhasználó férfiak elsősorban alkalmi kapcsolatok keresésére használják ezt az online eszközt, de ha izgalomra és az önbizalmunk növelése a cél, akkor ez a platform teljesen kielégítheti ezen szükségletünket. Na jó, néhány csodát azért láttunk már! Véleményem szerint a csalódások elkerülése végett célszerű lenne a már-már kényszeres párkeresést felcserélni a „szerethető” kapcsolatkereséssel. Amikor nem az a célunk, hogy megtaláljuk a nagy Őt, hanem barátokat, szabadidős partnert találunk, egyszerűen jól érezzük magunkat és közben egy nagyobb, szélesebb kapcsolatból adunk esélyt a szerelem kifejlődésének.

Dr. Hevesi Krisztina „Ámor mámora” című előadása a szerelem és szex témáját boncolgatta. Szerinte a szerelem egy ösztönös érzelmi motivációs rendszer, egy komplex mentális állapot kognitív, jutalmazó, célorientált viselkedési komponensekkel. Kiemelte a szerelem hosszútávon való fenntartásának érdekében szükséges lépéseket: a Mi időnket, az évfordulókat, a közösen megélt élményeket, melyekből táplálkozni lehet.

Hangsúlyozta a férfi és női szexualitás különbségeit: míg a férfiaknál a vizualitás az input, addig a nőknél a bizalom és az izgalom, s nagyjából ennek a két fogalomnak az egyensúlyán múlik egy tartós kapcsolat. Hiszen ahol már 100 %-ban meg van a bizalom, ismerjük a másikat, akkor magától értetődik, hogy eltűnik az izgalom. Ezért ezen okokból kifolyólag is folyamatosan dolgozni, fejlődni kell egy kapcsolatban, hogy újra és újra meg tudjunk újulni a párunk számára.

A tökéletes szerelem alkotórészei: intimitás, szenvedély, elköteleződése. Ha valamelyik komponens hiányzik, akkor ott már probléma van.

Az elköteleződés egyik akadályaként említette Krisztina a világháló nyújtotta számtalan lehetőséget. A másik akadályként pedig a szimbiózist említette. Mindkét félnek lehetnek a párjától független igényei és ezeknek teret és lehetőséget kell adni egy párkapcsolatban is.
A házasság intézményénél még nem találtak fel jobb konstrukciót, de kétségtelenül látható a krízise, melynek okai a belekényelmesedés, a túlzott megszerzettség érzése, melyek a szexnek sem tesznek túl jót. A szakemberek szerint sok is az intimitást és szenvedélyt nélkülöző elköteleződött kapcsolat.

Az előadásokat Dienes Angéla Mindset szakújságíró, Heller Csilla szakpszichológus, Mindset szakújságíró, Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus, szakújságíró és Dr. Lisznyai Sándor klinikai szakpszichológus által alkotott kerekasztal-beszélgetés zárta, melynek tanulsága, hogy hiába vannak általános törvényszerűségek, még a pszichológusok is vélekedhetnek máshogy, a különböző irányzatokról nem is beszélve. A rendezvény és a Mindset céljai – közérthetőbbé tenni a pszichológiát – azonban reménnyel tölthetnek el minket, hogy egy-egy lépéssel okosabbak és tudatosabbak leszünk saját életünk legmeghatározóbb területein is.

Forrás és képek itt és itt:


 

Kék Nő

Többgyerekes anyaként nem bezárkóztam, nem vesztem el a munka-család-háztartás háromszögében. Inkább kinyíltam tőle, elhagytam a szélsőséges gondolkodásomat és keresem az arany középutat. Hiszek a kapcsolatokban, a közösségben, az emberi jóságban.

Nincs még hozzászólás

Hozzászólások letiltva