Példaképeink

Az Év Fiatal vezetője 2016. Kindli Erna. Egy törékeny, fiatal, 30 alig múlt lány. Marketing és értékesítési igazgató. Amit gugli barátunk kidobott róla:

“Kindli Erna egyetlen magyarként másfél éve dolgozik a legújabb londoni Google-iroda virágmotímuvokkal díszített hatodik emeletén. A korábban a budapesti központban dolgozó szakember az [origo]-nak elmondta, hogy leginkább a konditermet kedveli, mert a remek kilátás motiválja az embert a testedzésre. ” (Origo, 2013.)

“Szerintem a vezetőnek feladata, hogy motiválja illetve szárnyakat adjon annak, aki vele dolgozik és szerintem ez is egy ilyen dolog…” Én egyébként szerencsésnek érzem magam, mert élhettem külföldön..” “említettem az önreflexiót, hogy az embernek mindig figyelgetnie kell magát..”

http://hirtv.hu/reggelijarat/a-csapat-elen-1385003

A csapat élén, HÍRTV

“”Kindli Erna 2009-ben a Budapesti Corvinus Egyetemen szerzett vezetés-szervezés szakon mesterdiplomát. 2008-2009-ben a tekintélyes McKinsey & Company gazdasági tanácsadó cég budapesti irodájában gyakornok. ” (HR spirit)

Miért érzem azt, hogy a lány a vacsoraasztalnál szívhatta magába az idegen nyelveket és a magabiztosságot? Megkíséreltem megtekinteni a szakdolgozatát, de a Corvinus Egyetem csak a könyvtárukba való beiratkozás után tette volna elérhetővé az anyagot, melynek címe:

““Siker, pénz, csillogás…ez az álmom!” A luxustermékekkel kapcsolatos fogyasztói attitődök és magatartások vizsgálata nemzetközi kitekintéssel
Kindli, Erna (2007)

Hangsúlyozottan NEM az a problémám, hogy léteznek ezek a díjak. Nem is az, hogy jellegéből adódóan vannak vesztesek és nyertesek. Azt látom, hogy ezek az utak igen kevés ember, fiatal számára járhatóak, s mint ilyen, kontraproduktív példaként jelenhetnek csak meg. 

Nem gondolom, hogy Erna különleges képességek vagy szorgalom birtokában lenne. Azt gondolom, hogy eredményei kevésbé függenek össze az általa, mint egyénként felmutatott eredményekkel, s sokkal inkább a statisztikai valószínűséget támasztják csak alá, mely szerint a borsodi szegregátumból, de egy átlagos főiskoláról- középiskoláról sem vezet az út az effajta sikerig. S ez nem az egyén minősítése.

Biztos vagyok benne nagy szüksége lenne a fiataloknak példaképekre. Elérhető célokra, sikerélményre. Ezektől a versenyektől a többség ezt nem fogja megkapni, csak a kirekesztettség érzését.

Ugyanezek a fiatalok fogják idő előtt elhagyni az országot, mert azt érzik bezárulnak előttük az ajtók ( vagy igazából ki sem nyílnak) Ezek a fiatalok fognak lemondani idő előtt az álmaikról vagy a helyett, hogy megkísérelnék elérni azokat, visszahúzódnak a biztonságos, se kihívást, se kudarcot nem tartogató középszerűség felé. Vagy, ami még rosszabb, sikerélményeiket az online világban gyűjtik be, a virtuális játékokban, esetleg a szülők által megvásároltatható presztízstermékekkel villogva.

Mi felelünk azért, hogy gyerekeinek- vagy akár önmagunknak is- milyen példaképeket állítunk. Hogy kudarcélményekkel gazdagítjuk őket vagy motiváljuk, akarjanak lépni, elérni valamit.

Nem kérdéses számomra, hogy Erna megérdemelte az elismerést. Nem szeretnék feminista rikácsolásba átmenni, de külön örömmel tölt el, hogy lányként nyerte ezt a díjat. Jó magyar sem szeretnék lenni, aki talál valami “DE”-t benne, miközben sorba jönnének elő belőlem. De ezúttal nem hagyom: ez az Ő napja volt.

A jelenség, ami ellenben köthető hozzá, a díjazáshoz, azt hiszem továbbgondolandó az érintettek részéről..

Fotó forrás itt


Ha úgy érzed, tudsz kapcsolódó témát vagy erről jutott eszedbe más, írj, küldj nekünk cikket, vedd fel velünk a kapcsolatot.

Minden gondolat, érzés számít. A Tied is!

                                                         Arlette

Valeria

"Page not found"

Nincs még hozzászólás

Szólj hozzá

Az email cím nem lesz publikus.