Rebecca, Te szajha!

Zanzásítva a történet: a romlott, feslett ám csodaszép első feleséget agyoncsapta kissé megkeseredett, szétcsalt ura. Az új asszonyka mindenben az ellentéte a korábbinak: egyszerű külsejű, szerény, visszafogott, “szívjóság” és végtelenül szerelmes két nap alatt, hirtelen lett urába. A hepiend nem maradhat el: a csalfa előző feleséget nem is ő ölte meg, hanem a rák. Pontosabban Max, a férj csak kissé előbb csapott le a nőre, mint a végzetes betegség.

Női szerepek. Van ám mit tanulni egy musicalból. Pontokba szedve az alábbiakat:

 •  Álomszép feleség. Mindenki jól bedől álszerény mosolyának. Imádják a férfiak, tenyerükön hordozzák. Akár párhuzamosan is. Mind  anyagilag, mind érzelmileg megéri számító dögnek lenni. ( Ha már  moralizálunk felmerül a kérdés, tudta a nő halálos beteg, miért lepődünk meg azon, rövidke életét nem mintafeleségként akarta leélni, hanem keresett egy kis izgalmat- szórakozást? )
 • Én. A második feleség. Nem véletlenül még neve sincs a darabban. Hisz egy vértelen, színtelen egér, minek adjunk neki nevet. De ő a férfiak igaz álma. Mármint a világszép királykisasszonyban csalódott, megkeseredett és biztos, kisigényű nőre vágyó férfiaké. Aki nyilván egy főnyeremény. Hisz se nem szerelmes belé, se nem kedveli különösképp az egeret, de “jó lesz az otthonra”.  Ha fiatal lányként példaképet kell választani, egész biztos nem őt fogod. Kivéve, ha szeretsz láthatatlan, jelentéktelen szereplő lenni egy férfi mellett. Idézet a dalból:
 • Hűségem Lesz majd a menedék Én nyújtom a szerelem erejét”
 • Nagyvilági dáma. Sírba tett  tehetett már pár hites urat, hisz jövedelme gazdagon. Ő a sikeres fekete özvegy mintaképe: remekül él az özvegyi nyugdíjból, a férfiakat kilóra ( aranyban) méri, kelőképp számító. Álomszép feleség, kissé megöregedve, túlélve az urait. Szintén sikersztori ezt választani: jólét, utazások, társalkodónő jár vele. Az ő idézete:
 • Nem kérdés: I’m an American woman!
  Én megszerzek bármit, aztán kész!
  És bátran kimondok mindent úgy, hogy tudhassák,
  Engem felvet a pénz!
 • Testvérlány. Aki szívből szereti a férfit, családi kötelék okán. Önmagáért. Az álomnő, kér, hogy büntetendő vele szexelni ( legalábbis a mi kultúrköreinkben) Az önzetlen szeretet megtestesítője. Akár az anyád, csak még annyira sincsenek elvárásai.
 • A házvezetőnő. Na, az igazi “gyűlölöm a férfiakat, mind semmirevaló” mintapéldánya. Az anya karaktere: minden megtesz az úrért, de semmire sem tartja.

No, ennyiből lehet választani, kivel azonosulnál könnyedén. Miért vagyok meglepve, ha inkább szefikirálynők, milliomos feleségek meg puncsos lányok akarnak lenni a tinik, nem pedig kedves, szürke, megbízható hátaslovak. Ja, akiket egyébként is csak az első halála esetén vesznek el. A lemez B oldalán levő férfiak.

Ui.: A Polyák Lilla- Vágó Zsuzsi- Homonnay Zsolt- Füredi Nikolett szereposztásban látott előadás minden követelménynek megfelelt: látványos volt, dinamikus, remek tánckar jelenetekkel, minőségi iparos munkával. Apró, elszomorító jelenség, amikor Szulák Andrea kakadujelmeze ( s vitathatatlanul egyedi hangja és karaktere) nagyobb ovációnak örvend, mit Füredi Nikolett nem könnyű dala. Hisz a színes- szagos az esetünkben, az Operett színházban sokkal kelendőbb, mint a visszafogott, ám erős zenei alapokon nyugvó elemek.

Az előadást mindenképp csak javasolni tudom, ha a műfaj jellemzőivel jóban vagytok.

Arlette M

"Az élet, mit élek- enyém!" COO- gondolkoding. Felöltözve is ember. Komfortzónátlanítva.

Nincs még hozzászólás

Szólj hozzá

Az email cím nem lesz publikus.