Szabadidő – szabad idő? Igen, szabad!

Semmi esetre se sajnáljuk magunkat, ha úgy hozza a sors, hogy akad némi önmagunkkal eltöltendő szabadidőnk, esetleg akár egy teljes napunk is! Az ember agya azonnal beindul, hogy ez egy remek lehetőség arra, hogy behozzuk az elmaradt (házi)munkát vagy végre nekiálljunk a láb teljes gyantázásának, ami több idő és nehezebben kivitelezhető, mint egy sima szemöldökszedés. Ráadásul a lábszőr könnyebben eltakarható, főleg ha olyan hideg a tavasz, mint most, így lelkiismeretfurdalás nélkül halasztjuk ezt a feladatot másnapra. Most se tegyünk tehát másként. Nehogy azt gondold, hogy ez igénytelenség, csak most úgy döntesz, hogy máshogy osztod be az idődet!

De mit tegyünk, ha egyszerre mégis rengeteg szabadidő szakadna ránk?
Tudom, ez a veszély nem sokunkat fenyeget. De ha mégis, íme pár ötlet az énidő hasznos elütésére és a ritka lehetőség teljes megélésére:

 1. Aludj, ameddig bírsz! Az év (vagy rosszabb esetben az egész életed) többi napján úgyis korán kelsz a munka vagy a gyerkőc vagy a gyereked gyereke miatt. Most ne tedd! Ha már fel is ébredtél, engedd meg magadnak, hogy lusta legyél. Ugye milyen furcsa a csend körülötted? Már rég elfelejtetted, milyen csendben, nem játékok kopácsolására vagy tányércsörömpölésre ébredni (persze az is jó, mert az azt jelenti, hogy a párod bevállalta helyetted a mosogatást vagy legalább a mosogatás előtti elpakolást). Ha kedved van, csinálj magadnak egy kávét és vidd be az ágyba. Olvass, vagy csak nézz ki a fejedből és élvezd az egyedüllétet, a lelassulást, a feladatok és a kötelezettségeid hiányát, azaz az OFF állapotot.
 2. Maradj egész nap pizsamában! Segít annak az érzésnek a teljes átélésében, hogy most ráérsz. Kisgyerekes anyukák sokat tudnának a pizsamaszerkóról mesélni, nekik a legtöbbször viszont nem jut idejük az átöltözésre, neked tengernyi időd van – még mindig nem érted, hogyan – de tudatosan is dönthetsz amellett, hogy nem öltözöl át.
 3. Felejts el állandóan az órára pillantani! Ma sehova sem sietsz. Mindenre ötször annyi időd jut, mint egyébként, de tanácsom, hogy a hirtelen nyakadba szakadt szabadidőre eső feladatok és kötelezettségek számát is minimum felezd vagy harmadold el. Ne felejtsd el, ma nem kell magasra tenned a lécet, senki sem hajt.
 4. Egyél akkor, amikor megéhezel! Ne indulj el korán reggel a boltba, ha üres a hűtőd, csak azért, hogy feltöltsd addigra, mire megéhezel. Ráérsz nyújtózás és lustálkodás után elindulni. Evés közben ne csinálj egyszerre öt dolgot, mint minden más napon, mikor rágás közben sütöd a hajad, készíted a gyerek elé a reggelit, pucolod a cipődet és felkened az alapozót is. Most próbáld megállni, hogy a telefont se nyomkodd, és minden falatot legalább tízszer rágj meg. Ugye milyen nehéz? Először nekem se ment, a reggelinél egy helyben se bírtam ülni, de az ebédnél már egész jó voltam…
 5. Engedd, hogy a pillanatnyi kedved és érzéseid irányítsák a napodat! Szeretsz olvasni? Olvass. De ne csak a címet és főbb bekezdéseket, a teljes cikket olvasd el, a hozzászólásokkal együtt, ha vannak. Régi fotókat nézegetnél? Hozd le a padlásról a gyermekkori emlékeid dobozát és nyisd ki. Hagyj rá magadnak időt, hogy kipakold és mindent tüzetesen átnézz. Most nincs senki melletted, engedd, hogy magukkal ragadjanak érzelmeid.
 6. Csörög a telefon, üzenetet kapsz? Engedd meg magadnak, hogy később válaszolj rájuk! Az év többi napján úgyis készségesen felveszed vagy válaszolsz, amint tudsz, de csináld ma másképp. Engedj magadnak és a döntéseidnek teret.
 7. Hagyd a házimunkát másnapra! Ne érezz bűntudatod amiatt, hogy hasznosabban kellene ezt a napot eltöltened, például azzal, hogy rendbe vágod a lakást, vagy kivasalod a napok óta csak gyűlő vasalni valót, mert azt később is megteheted, de a következő kikapcsolódási lehetőségre talán többet kell majd várnod.
 8. Magányosnak érzed magad? Először talán furcsa lehet, hogy magad vagy, de amint el tudod engedni a szokásaidat, hogy mit, mikor és kivel szoktál végezni az év 365 napján úgy általában, megkönnyebbülsz majd. Élvezd, hogy magad lehetsz és hogy a napod menetét te irányíthatod!
 9. Unatkozol? Örülj neki, hogy most ezt is megtapasztalhatod! Talán sose volt még ilyen, hiszen mindig volt mit csinálnod. És ha nem élsz egyedül, sokkal könnyebb az otthoni mókuskerékben maradni, mert sokszor gondoljuk, hogy társunknak, gyermekeinknek bizonyos elvárásai és elképzelései vannak azzal kapcsolatban, hogy nekünk mivel kellene otthon eltöltenünk az időt. Ez sokszor valós elképzelés, a legtöbbször viszont csak feltételezett. Ma tehát engedd meg magadnak, hogy unatkozz. De ha már azt is megunod, kezdj egyszerűen csak valami másba.
 10. Hallgasd meg régi kedvenceidet! Ezer éves Prodigy számok sejlettek fel bennem, és cseppet sem szégyelltem magam amiatt, hogy egymás után ötször meghallgattam a Smack My Bitch Up-ot, és végre annyi év és nyelvtanulás után arra is rászántam magam, hogy utánanézzek, pontosan mit is jelent a dal címe. (Persze így utólag, talán jobb lett volna soha meg nem tudni… 🙂
 11. Nézd meg azt a filmet, amit egyedül a legjobb megnézni! Túl érzelgős vagy, vagy te is rajongsz Hitchcock-ért? A legjobb, hogy ezen a napon akár délelőtt 10-kor is elkezdheted nézni, nem kell megvárni, míg a gyerkőcöd elalszik vagy végzel a házimunkával.
 12. Ne gondolj a holnapra! Minden csoda három napig tart, de ez csak egyig. De ne rontsd el azzal, hogy arra gondolsz, hogy holnap minden a régi lesz, és folytathatod a munkahelyen is és otthon is a munkát, mert még ma van. Használd ki, élvezd ki! Ahogy a közgazdászok mondanák: maximáld az összhasznodat!

…részemről megyek is és megnézem a Madarakat Hitchcock-tól. Már négyszer láttam, de végre ma senki sem kérdezi meg közben öt percenként, hogy “Miért szereted ezt a filmet?”

SuLo

A megszokott fejlődés nélküli és unalmas. De a váratlan önmagad megismerésére késztet.

Nincs még hozzászólás

Hozzászólások letiltva