Szavazz a városodra- a környezetvédelem életre kel!

Van egy terület, ami talán mindenkire pozitívan hat, ez pedig a környezetvédelem. Hiszen ez arról szól, hogy az ökológiai környezetünkben saját magunk okozta károkat csökkentsük, mérsékeljük, vagy esetleg még meg is szüntessük. Talán már senkit sem kell meggyőzni arról, hogy a természet megóvása, a fenntartható fejlődés, a tudatos fogyasztás, a megújuló energiaforrások használatának támogatása fontos társadalmi célok.

Az is jó, hogy az ideológiai egyetértéstől a tényleges cselekvésig széles a paletta, hogy ki-ki lehetőségeitől, vérmérsékletétől függően bekapcsolódjon a mozgalomba.

A környezet megóvásának problematikáját az ipari forradalmat követően meginduló tömegtermelés és az emberi jólét hozta magával. Hiszen minél inkább jó létben élnek az emberek, annál inkább több terméket tudnak vásárolni, melyek csomagolása, alkatrészei elhasználódásuk után az ökoszisztémát terhelik. Miközben megy a nagy magyar siránkozás, hogy milyen alacsonyak a bérek, addig tömve vannak a bevásárlóközpontok és teli kocsikkal megrakva jönnek ki a vásárlók. Múlt vasárnap délután!!!!!!!! már csak üres hűtőpultot találtam az egyik hipermarketben, de a többiben sem volt szerencsém.

Megdöbbentő az az élelmiszer-pazarlás, ami már országunkra is jellemző: 1,8 millió tonna élelmiszer landol a szemétben. Nem csoda, hogy a kormányok, az Európai Unió, városok, települések már jogszabályokkal próbálják az emberek ámokfutását kordában tartani. Franciaországban például a szupermarketek nem dobhatják már ki a lejárt szavatosságú termékeket, hanem jótékonysági célra kell felajánlaniuk.

Hazánkban a Magyar Élelmiszerbank Egyesület foglalkozik célzottan az élelmiszer felesleg felkutatásával, fogadásával és azok nélkülözőkhöz való eljuttatásával. Magyarországon a rendszerváltást követő átfogó társadalmi-gazdasági változások, a privatizációs folyamat, az előző időszakból örökölt környezeti károk és az európai integrációs elvárások tették szükségessé 1995-ben az első környezetvédelmi törvény megalkotását. Az ország környezeti állapota sok tekintetben nem felelt meg az Európai Unió követelményeinek, a csatlakozás (2004) számos megoldandó feladatot vetett fel például a települések csatornázottsága, a szennyvízelvezetés és –tisztítás vagy a hulladékgazdálkodás terén.

Az elmúlt évek intézkedéseinek hatására ma már több területen is jelentős javulás érzékelhető és az európai trendekben megfelelően számos kimondottan forradalmi jó gyakorlat került átvételre. Így a következő években rohamosan bővülni fog az elektromos autók feltöltésére szolgáló töltőállomások száma, és ezen autók beszerzését is támogatja a kormány. De aki nem ilyen kategóriájú autóra vágyik, az az Otthon Melege program keretében hűtőgép-cseréhez kaphatott támogatást, vagy pályázhat 2017. július 01-től családi házának energetikai célú felújítása érdekében.

A kormányzati intézkedések mellett természetesen mindenkinek egyéni felelőssége van, hogy mit tesz ezen a területen. A legjobb gyakorlatokat gyűjtötte össze az E.ON Energy Globe Magyarország díj pályázata három kategóriában: vállalkozások, önkormányzatok, jövő generációt megszólító pályázók.

Nekem Kaposvár kezdeményezése tetszik legjobban. A város a fenntartható városi közlekedés érdekében 40 darab CNG üzemű modern, környezetkímélő autóbusszal és a járműveket támogató infrastruktúrával kívánja csökkenteni a környezetszennyezést és növelni a személyszállítás színvonalát. Az már csak hab a tortán, hogy a város vezetése bevonta a lakosságot is a projektbe és a teljes flottát azon kaposvári kötődésű híres emberek nevével nevezte el, akiket a kaposváriak maguk szavaztak meg. A járművek esetében megvalósult a teljes esélyegyenlőség biztosítása, hiszen az utastér teljes hosszában rendelkeznek alacsony padlós kialakítású és alacsony belépő magasságú rámpával, illetve kerekesszékkel, babakocsival közlekedők részére az utastérbe bejutást megkönnyítő fellépővel is. Az utasok kényemét ingyenes wifi szolgálja, a biztonságérzetet pedig térfigyelő kamerák erősítik.

Ismerkedj meg Te is az ország leginnovatívabb kezdeményezéseivel és szavazatoddal még nyerhetsz is:
http://www.energy-globe.hu/kozonsegszavazas


Ajánlj Te is. Programot, eseményt, ossz meg velünk információt. Vedd fel velünk a kapcsolatot

                                                         Arlette

Kék Nő

Többgyerekes anyaként nem bezárkóztam, nem vesztem el a munka-család-háztartás háromszögében. Inkább kinyíltam tőle, elhagytam a szélsőséges gondolkodásomat és keresem az arany középutat. Hiszek a kapcsolatokban, a közösségben, az emberi jóságban.

Nincs még hozzászólás

Szólj hozzá

Az email cím nem lesz publikus.