Trollparádé

Az internetes fogalomtárban elég hosszú bejegyzés taglalja az internetes trollok fajtáit, tulajdonságait, bekategorizálja téma és korcsoport szerint, hogy pontosan mik is a trollok. Elég misztikus és megfoghatatlan.

Facebook hetet tartva nézzük a FACEBOOK KOMMENT TROLLOKAT

Természetes élőhelyük, mint az a nevükből is jól látszik a komment szekció… a hozzászólás gomb puszta látványa elindítja a pavlovi reflexet és kényszert éreznek arra, hogy pötyögjék a véleményüket.
Ha nagyon vágyunk a kategorizálásra -mert hát ugye egy női magazinnál az elvárás is lehetne?!- akkor nézzük sorban, kikkel találkozhatunk.

1- “csakmertcsak”
Első alcsoportba illeszteném a hobbi kommentelőket. Nem igazán van sajátos véleményük, csak írnak mert csak. Jól felismerhető a kézjegyük jellemzően csak egy emoji beillesztés mellyel tudatják, hogy látták a posztot és ők is itt vannak. Nem túl veszélyes faj.

2-“elsemolvasomde”
A facebookon hangzatos és gyakran félrevezető, kattintás vadász főcímeken és lídeken annyira felháborodik, hogy a poszt valódi tartalmának ismerete nélkül kommentál és mindenki -aki a cikket elolvasva ír- azzal nem találja a hangot mert nem nem is egy dologról beszélnek. Persze a troll meg van győződve igazáról… Nem veszélyes, de bosszantó tud lenni.

3.”képetkommentbe”
Tipikus facebook troll fajta és talán a legszórakoztatóbb. Többnyire nem szöveggel, hanem mém-es képekkel reagál. Ha tehetséges, jó humorú trollal van dolgunk, akkor jókat lehet nevetni. De hogy mégis mitől troll? Mert nem a témához kapcsolódó párbeszédet kezdeményez, hanem csak “trollkodik”

4.”muszáj/lymely/jegyeznem”
Hamar észrevesszük ha “nyelvtannáci” trollal találjuk szembe magunkat. Trollsága megmutatkozik abban, hogy nem témához hanem emberekhez szól jellemzően. Lelkes tanító/tanítónéni lendületével javítja ki a le apróbb elgépeléseket, pótolja vesszőket, mindezt azért teszi mert valóban kiborítja. Teljesen haszontalan? Vagy nem?!

5.”amúgyisrondavagy”
Ez a fajta érvtelen troll. Olvasgat-olvasgat és egyszer csak lecsap. Egy komolyabb vita témába belekommentál. Ám a hozzászólás nem érv vagy ellenérv, csak az a neki kevésbé szimpatikus felhasználó profilképének véleményezése… Ezzel a trollal nem érdemes vitába bonyolódni, mert csak a vérnyomásunkat rontja. Veszélyes fajta.

6.”libsiszélsőjobbbalkomunistaközepes”
Teljesen mindegy, hogy a posztban aktuálpolitika vagy a csillámpónik hajápolásának útmutatója szerepel, a troll görcsös kényszert érez arra, hogy kifejtse politikai véleményét és természetesen azt, hogy aki mást gondol az micsoda… Ellentmondást nem tűr.

Összességében az kijelenthetjük, hogy a trollok az internet és a facebook szerves részét alkotják, hiszen nélkülük még a végén értelmes beszélgetések alakulnának ki. Leszerelésük egyszerű, mint a mesékben itt is a trollnak az éhség a motiváció. Figyelem éhség, az elismerés vágya, szeretet éhség így a legegyszerűbb, ha nem eteted a trollt!

Ti milyen internetes trollkkal egészítenétek ki a sort?

KSimon Emőke írása

Vendég Írók

Itt azoknak a nőknek az írásait olvashatjátok, akik rövidebb ideig, esetleg egy-egy írás erejéig csatlakoztak hozzánk.

Nincs még hozzászólás

Szólj hozzá

Az email cím nem lesz publikus.