“Jólétben, jól létben autizmussal”

– fókuszban az autista emberek foglakoztatása és életminőségük javítása”
címmel szervez az Autisták Országos Szövetsége tematikus napot 2016. november 26. (szombat) 10.00 órától 18.00 óráig a Premier Kultcaféban. A program mindenekelőtt az érintettek, szüleik és szakemberek számára lehet különösen fontos.

Azonban az autizmussal élők akadálymentes környezetének kialakításában minden embernek szerepe lehet, ehhez azonban ismerni kell azokat az akadályozottságokat, melyek megnehezítik autizmussal élő embertársaink életét.

„Aki megment egy életet, egész világot ment meg.” – ezzel a címmel tart előadást Szilvásy Zsuzsanna, az Autism-Europe elnöke a nemzetközi lobby és érdekvédelem szemszögéből.
Igazi kuriózum lesz Dale Pickles, a BSquared igazgatójának előadása, aki hazánkban először mutatja be az Autism Progress értékelő rendszert, mely az oktató-fejlesztő szakembereknek nyújthat segítséget az autista személyek hosszú távú (akár élethosszig tartó) fejlesztési stratégiájának kidolgozásában és elemzésében.A nevelési-fejlesztési folyamatot analizáló szoftvert ma az angol nyelvterület 3000 iskolájában használják.

A hazai jó gyakorlatokat bemutató szekcióban autista embereket foglalkoztató szervezetek osztják meg tapasztalataikat, így többek között a rendezvénynek is helyet adó Premier Kultcafé létrehozója, Kárász Róbert. Ő és Törőcsik Mari hozták létre 2012-ben a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítványt azzal a céllal, hogy munkahelyteremtéssel támogassák a fogyatékossággal élő személyek társadalmi integrációját. És ezért jöhetett létre az a kávézó és egyben közösségi és kulturális központ, ahol fogyatékossággal élők számára biztosítanak munkahelyet, támogatva ezzel önálló életvitelüket, a társadalomba való beilleszkedésüket.

Az ebédszünetet követően workshop keretében mélyülhetnek el az érdeklődők a témákban:

  • Az „ASD Munkacsoport” főleg Aspergeres fiatalokból áll, akik képesek megfogalmazni igényeiket, akadályozottságukat. Témájuk: „Mindent rólunk – velünk” – Mire számíthat a munkáltató, amikor autista felnőttet alkalmaz? Hogyan tegye autizmus szempontból akadálymentessé a munkahelyet? Hogyan segíthet az autista munkatársaknak?
  • Az „Autizmus – életmód” témaasztal középpontjába életminőséget javító szempontok kerülnek.
  • Az „Autista a gyermekem” témája a szociális történetek – elvárt és nem várt viselkedések, a különböző élethelyzetekben.
  • Külön témaasztal foglalkozik az autista emberek veszélyeztetettségével: Veszélyeztetettebbek-e az autista emberek? – erre a kérdésre nyújt betekintés a workshop a pszichiátriai megbetegedések (depresszió, anorexia) és az autizmus összefüggéseibe Prekop Csilla.

Kiegészítő programelem a témában érdekelt szervezetek, vállalkozásoknak a bemutatkozása, így többek között válogathatunk az autizmus témájában megjelent könyvek és fejlesztőeszközök között.Megismerkedhetünk a szintén autisták foglalkoztatása érdekében létrehozott társadalmi vállalkozással, a Kockacsokival.

A rendezvényre a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Itt regisztrálhatsz.
(Forrás: http://aosz.hu/aosz-nap-2016-joletben-jol-letben-autizmussal/)


Ajánlj Te is. Programot, eseményt, ossz meg velünk információt. Vedd fel velünk a kapcsolatot

                                                         Arlette

Kék Nő

Többgyerekes anyaként nem bezárkóztam, nem vesztem el a munka-család-háztartás háromszögében. Inkább kinyíltam tőle, elhagytam a szélsőséges gondolkodásomat és keresem az arany középutat. Hiszek a kapcsolatokban, a közösségben, az emberi jóságban.

Nincs még hozzászólás

Szólj hozzá

Az email cím nem lesz publikus.