Jósold meg!

Azt hitted, mindent tudsz északi szomszédainkról? Közben a legizgalmasabb szokásaikról alig hallani valamit. Összeszedtem néhányat:

Miközben idehaza a “szereldmagadössze” áruháztól már az is csodaszámba megy, ha végre az online rendeléseik horror házhoz szállítási árakon végre megvalósulnak, addig hazájukban hihetetlen plusz extra szolgáltatásokat nyújtanak. Többek között felismerve azt, hogy igen sok svéd család él pontosan ugyanolyan alapterületű és elosztású lakásban, típusházban, ezért létrehozták a csomagajánlataikat. 56, 68, 73 és 97 négyzetméteres “egyenotthonaikat” 3 féle árkategóriából és 5 féle fantázianévvel ellátott csomagokból választhatják ki.

Shögge, Varnåver, Håntig, Åklevard és Bördesvik.

Így nem kell külön időt áldozniuk az összeállításra, mert az IKEA katalógusaiban látható összeállítások azonnal házhoz rendelhetőek.

Másik izgalmas szokásuk az étkezésekhez kötődik. Ha azt hiszed a svéd húsgolyóval és áfonyaöntettel mindent tudsz róluk, tévedtél. Sokkal érdekesebb egy, a hosszú téli estékhez köthető szokásuk. Ilyenkor borospoharakba vizet töltenek, bennük apró kis heringek úszkálnak, ezzel jelezve, hogy az élet nem áll meg a téli hónapokban sem. A gyertyafénnyel megvilágított asztalokat körbeülve sült alma magjából jósolják meg a tél hosszát.

A svédek egyik erőssége a használt illetve felesleges fast fashion ruhák újrahasznosítása is. Kevés helyen lehet ennyi fantáziával megtervezett, csodálatos lámpaburát, kerti dekorációt találni, mint náluk. Jelszavuk erre:  “nitte dötte materiel” “nincs halott anyag”.

S végül, a fiatalok itt sem különböznek a világ más pontjain élőktől- csak itt többet van rohadt hideg. Így a bevállalós fiatalok náluk is szelfijeikkel örvendeztetik meg a barátaikat. Ruhátlanul.

 

Arlette M

"Az élet, mit élek- enyém!" COO- gondolkoding. Felöltözve is ember. Komfortzónátlanítva.

Nincs még hozzászólás

Szólj hozzá

Az email cím nem lesz publikus.