Ráérek szülni. Tévedtél! 5 ok, miért szülj most.

Várod a megszokott válaszokat, miért most? A sablonokat sosincs jó/ jobb pillanat? Ne tedd. Amit mondunk, ennél sokkal durvább:

1 Gátol a karrieredben.

Hidd el ,bármikor szülsz, ugyanaz fog történni. Semmivel sem lesz biztosabb egzisztenciád, munkád, ha tologatod a gyerekvállalást. Legfeljebb egyre gyakrabban szegezik neked a kérdést: mikor tervezel gyereket vállalni? A különbség csak annyi, hogy a még meg nem született gyerekedet fogják számon kérni rajtad, nem a meglévőt ” miért beteg már megint”.  Az egyetemi évek simán jobban elbírják plusz egy gyerek létét, mint a későbbi évek, amikor bedolgoznád magad a munkahelyedre. Természetesen ez utóbbit választhatod. Ebben az esetben viszont ezzel számolj: mehetsz vissza szerencsés esetben korán a melóhelyedre, rohangálva/megfelelni akarva a jóanya-jómunkaerő-jónő-háromszögben. Továbbá gondozhatod közben megrogyó egészségű szüleidet, akik nem hogy segítséget jelentenek az unoka mellett, hanem inkább plusz feladatot adnak.

2 Fitt vagy, egészséges, még bőven van időd.

Óriási tévedés. Egészen biztosan nem azért menstruálunk mi nők 10 éves korunktól, hogy az ideális időpont jó 20-30 évvel későbbre legyen a terhességre. A pasasról nem is beszélve. Egyre szaporodnak a beavatkozásra váró esetek ,ahol a természet nem teszi a dolgát: ha mégse megy minden flottul, jöhet hosszú évek kínlódása, a lejtőre tett spermákkal és a félig életképes petékkel. Remek hír, hogy az orvostudomány igen sokat fejlődött e téren. Az kevésbé remek, hogy e fejlődésüket rajtunk, beoltott nőkön érik el, akik bedőltünk az “ej, ráérünk arra még” orvosi elemzéseknek. Attól még, mert a multinacionális vállalatunk csapatépítő tréningjén számtalan pohár alkohol elfogyasztása után több kollégánk is kifejti, mennyire jó csajok vagyunk, ne higgyük magunkat 20 évesnek. A matematika sajnos nem hit kérdése. Mint, ahogy az sem, ha az első gyerek nyögve nyelősen jön össze, akkor a második még inkább vagy…. sehogy. S innen kezdhetünk még drámaibb helyzetekkel számolni:

3 Megszületik a gyerek. Betegen.

Tartósan betegen. Élettel össze nem egyeztethető betegségben. Erre felkészültünk? Azt mondani, hogy lehet pótolni az elvesztését bármivel is értelmetlen és ostobaság. Soha nem lehet többé teljes életet élni. De mégis, a túlélési vágy, az ösztön arra biztat, tedd meg, újra szülj. Ha az időd közben eltelt újabb esélyt veszítettél.

4 Nem születik meg.

Évek telnek, lombikból lombikba, orvostól orvosig, eredmény nélkül. Nem leszel fiatalabb. Mire az örökbefogadáshoz jutsz- ha azt választod – közelebb leszel az ötvenhez, mint a húszhoz. Felkészültél erre?

5 Nincs ( megfelelő) párom.

Ezt nem tudhatod. A megfelelő is azután derül ki, ha lett családotok. Még a tökéletesnek tűnt férfit is bukhatod a hármas ikreiddel. Sőt, néha akár egyetlen rosszcsont fiúval is. Ha megtalálod az álomherceget, s utána a felsorolás többi eleme következik, ismét nem vagy kint a vízből. A gyereknek több,mint elégséges feltétele a jó párkapcsolat, a rendezett anyagi helyzet, a munkahely léte. Egyetlen dolog kell hozzá: szex. Egy szex akár. Se több, se kevesebb.

családi idill

Ne gondoljátok, hogy az pesszimizmus. Miért készülj fel a legrosszabbra? Azért, mert ha nincs egészen speciális érdeklődésed, különleges életutad, maximálisan kielégítő szakmai munkásságod, akkor kihagyhatod életed legfontosabb részét, s minden más csak pótcselekvésnek fog tűnni a hátralevő 40-50évben.

Miközben az egész pusztán azért halasztódik, mert elhitted ( elhittük), hogy bármi is jobban fog alakulni addig, míg várunk.

A roma és hátrányos helyzetű nők ezért vannak “könnyebb” helyzetben: az ő életük, tudják jól, nem tartogat semmi meglepetést, nem is várnak a gyerekkel. Mi azt hisszük, történhet velünk olyasmi, ami gyerekkel kimaradna. Tévedünk. Az egyetlen ,ami történhet velünk egy olyan veszteség, amit semmi sem fog pótolni. Egyetlen jól csengő pozíció, világ körüli út vagy terhességi csíkmentes formás popsi sem. Ha nem lesz gyerekünk. Minden más lényegtelen.

Ui: Nem Megmondóember Ákos és bajszos szakértőnk diktálta a gondolatokat. Sorozatunk következő részét itt olvashatod.


Formáld Te is a világot! Írj, küldj nekünk cikket, vedd fel velünk a kapcsolatot.

Minden gondolat számít. A Tied is!

                                                         Arlette

Arlette M

"Az élet, mit élek- enyém!" COO- gondolkoding. Felöltözve is ember. Komfortzónátlanítva.

4 hozzászólás
 1. Ekkora hülyeséget is már régen olvastam.
  Igenis gátol a karrieredben. Amíg te pelust cserélsz, más beriszálja magát a helyedre, vagy legalábbis alkalma nyílik hogy bizonyítsa, jobb, rátermettebb, terhelhetőbb nálad. Vagy egyszerűen csak jobban ráér.
  Fitt vagy és egészséges, igen, és lehet, hogy negyven éves korodig leszel termékeny, lehet hogy hatvan. Használd ki, hogy fitt vagy és egészséges, szórakozz, bulizz, éld ki magad, ne három gyerekkel a nyakadon döbbenj rá, hogy te még tintizni akarsz a barátnőiddel, pasizni, dögös lenni.
  Betegen születik: na ennek a cikkírónak se született még tartósan beteg gyereke, és garantálom, hogy nem is ismer olyat, fogalma sincs, mekkora iszonyatos teher minden szempontból egy tartósan beteg gyerek.
  Nem születik meg: benne van a pakliban. Ne ez rettentsen el.
  Nincs megfelelő párod: pláne ne szülj. Igenis tudhatod. Óriási tévhit, hogy a gyerek majd hozzáköt, összekovácsol. Nem fog, önmagában nem. Ha tényleg ő az igazi, akkor elmélyítheti a kapcsolatot, de minden más esetben szarvas hiba. Nézz körül, hány olyan nő van csak a környezetedben, akit magára hagyott a pasija akár gyerek előtt, akár (rosszabb esetben) utána. Vagy szeretnéd a picikével a karodon nézni, ahogy apuka kisétál az életetekből? Ha lemond az apaságról, még fizetnie se kell a gyerek után. Tele van a padlás olyan megtörtént esetekkel, amikben azért lett vége az idillnek, mert valamelyik fél akarata ellenére mégis lett utód. Ha a szexnél a “Nem!” az erősebb, akkor szerintem a gyerekvállalásnál is legyen az.
  Szóval ez a cikk nettó baromság, ahogy van. Ha gyereket akarsz szülni, és jól átgondoltad, van miből fölnevelned, biztosítani tudod neki a lakhatást, a kaját, a játékokat, a ruhákat, a boldog gyerekkort, az iskoláztatást, a stabil családi hátteret és az ép fejlődést mind fizikailag, mind mentálisan, és tényleg AKAROD, akkor és csak akkor vállalj, és kívánom a legjobbakat. De ha csak anyádék nyaggatnak, vagy bárki más, esetleg egy picit is kételkedsz benne, hogy készen állsz-e rá, vagy akarod-e egyáltalán, akkor még várj. Az idő úgyis eldönti, nem maradsz ki semmiből. Riogatni fognak azzal is, hogy nagyszülő korú leszel, mire a poronty érettségizik. Na és? Ha elég felvilágosult vagy ahhoz, hogy a saját sorsod, illetve sorsotok felől felelősségteljesen dönts, akkor jó szülő leszel, akár 25 évesen szülsz, akár 45 évesen.

  1. És, ha a nagyit is időben mellé fagyasztatod, akkor még felmenői is lesznek. Esetleg ezt is meg lehet próbálni ,ne legyen már 45 éves korodban abból hiányérzeted, közben a nagymuter elpatkolt. Dobd be őt is a frigóba és egyszerre olvaszd ki őket! Nehogy már hagyd magad nyomasztani a biológia törvényszerűségeivel, meg holmi megsárgult családi fotókkal…

  2. Beleolvastam a blogodba. Vagy Bihariviki 2 vagy nála tanulsz. Szórakoztatóak az írásaid.

 2. Ott a pont!30 evesen szultem,iszonyu faraszto a gyerekkel,megemeltem a kalapom a nagyinak:”Te hogy csinaltad ezt 3 gyerekkel egyszerre??” ;valasz:”Ugy,hogy 10evvel fiatalabb voltam…” Ennyi.Most gyozkodom a 30-as baratnoimet,hogy jojjon a baba,mert maris elkestek… Es igenis sajnalom,hogy egy olyan generacio tagja vagyok,akiknek folyton azt nyomtak,hogy nem kell ferj nem kell gyerek,raerunk arra,meg hasonlok!Az elet ertelme a gyerek,a csalad,csak ezt mindenki akkor latja be,ha mar gyereke szuletik….

Szólj hozzá

Az email cím nem lesz publikus.